Laburiștii obțin o victorie zdrobitoare în alegerile legislative britanice. Partidul Conservator - cel mai slab rezultat de la începutul secolului XX

Laburiștii obțin o victorie zdrobitoare în alegerile legislative britanice. Partidul Conservator - cel mai slab rezultat de la începutul secolului XX
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 00:21

Laburistul Keir Starmer este prezentat ca învingător detașat în alegerile legislative britanice de joi, potrivit primelor estimări ale sondajelor la ieșirea de la urne, imediat după închiderea secțiilor de votare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Partidul Laburist a obținut joi o victorie zdrobitoare în alegerile legislatrive din Regatul Unit, pune capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare și-i deschide ușa Downing Streetului liderului său Keir Starmer, arată un sondaj la ieșirea de la urne, relatează AFP.

VIDEO Guvernul declanșează programul de investiții în infrastructura medicală CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul declanșează programul de investiții în infrastructura medicală

Potrivit acestor estimări publicate de televiziunile britanice, Partidul Laburist (Labour, centru-stânga), ar urma să obțină 410 dintre cele 650 de mandate din camera Comunelor, arată news.ro.

Partidul Conservator (Tories) ar urma să obțină 131 de mandate - cel mai slab rezultat înregistrat de acesta de la începutul secolului XX.

Dominic Fritz și-a depus dosarul pentru dobândirea cetățeniei române CITEȘTE ȘI Dominic Fritz și-a depus dosarul pentru dobândirea cetățeniei române

Partidul Reform UK (antimigrașie) ar urma să-și facă o intrare mai importantă decât se prevedea, cu 13 mandate.

n contextul în care extrema dreaptă ar putea ajunge la putere în Franța, iar Donald Trump pare bine plasat să revină la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider moderat de centru-stânga.

Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, urmează să fie însărcinat - vineri - de către regele Charles al III-lea să foemze un nou Guvern.

”Tuturor celor care au făcut campanie în favoarea Partidului Laburist în aceste alegeri, tuturor celor care au votat cu noi și care au avut încredere în noul nostru Partid Laburist, le mulțumesc”, a reacționat sobru pe X Starmer.

La doar nouă ani de la intrarea sa în politică și la patru ani după ce a preluat conducerea Labour, el urmează să se confrunte cu o aspirație considerabilă către schimbare.

Ministrul Economiei, după discuțiile cu directorul BlueSpace Technology: Peste așteptări, de la o dronă care poate fi produsă în România până vehiculul blindat și echipamente pentru războiul electronic CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei, după discuțiile cu directorul BlueSpace Technology: Peste așteptări, de la o dronă care poate fi produsă în România până vehiculul blindat și echipamente pentru războiul electronic

Așa cum au preconizat sondajele de-a lungul campaniei, conservatorii au fost sancționați după 14 ani agitați, care le-au lăsat britanicilor un sentiment de declin.

Într-o atmsosferă de lupte fratricide permanentă în rândul majorității conservatoare, scandalurile politicie din timpul lui Boris Johnson și rătăcirile biugetare ale lui Liz truss, care s-a aflat la putere doar 48 de zile, au sfârștit prin a-i exaspera pe alegători.

Potrivit Institutului britanic de sondare a opiniei YouGov, 38% dintre britanici consideră că conservatorii au desfășurat cea mai rea campanie, iar 8% consideră că laburiștii.

Carlyle, principalul acționar al BSOG, se extinde în Egipt, Italia și Croația CITEȘTE ȘI Carlyle, principalul acționar al BSOG, se extinde în Egipt, Italia și Croația

În schimb, 31% consideră că niciunul dintre partidele politice nu au desfășurat cea mai bună campanie.

Doar 20% dintre britanici consideră că laburiștii au desfășurat cea mai bună campanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
alegeri