Portugalia vrea să reintroducă o scutire de de taxe controversată pentru rezidenții străini

Portugalia vrea să reintroducă o scutire de de taxe controversată pentru rezidenții străini
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 16:46

Guvernul portughez intenționează să reintroducă joi facilități fiscale pentru rezidenții străini, în pofida criticilor că această schemă a generat anii anteriori o creștere a prețurilor la locuințe, a declarat ministrul de Finanțe, Joaquim Miranda Sarmento, pentru Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Introdusă în 2009, schema a permis celor care au devenit rezidenți prin petrecerea unei perioade de peste 183 de zile pe an în Portugalia, să beneficieze de o cotă specială de impozitare de 20% pentru veniturile realizate în Portugalia de pe urma exercitării unor „activități cu valoare adăugată mare”, de exemplu din practicarea medicinei sau profesatul în universități, scrie Agerpres.

Manchester United taie 250 locuri muncă CITEȘTE ȘI Manchester United taie 250 locuri muncă

Măsura a fost introdusă pentru a atrage investitori și profesioniști într-un moment în care criza financiară a lovit Portugalia, una dintre cele mai sărace țări din Europa Occidentală.

Alte beneficii ale acestei scheme, cunoscută sub denumirea de NHR (-rezidenți neobișnuiți-), includ scutiri de taxe pentru aproape toate veniturile din străinătate, dacă acestea au fost taxate în țara de origine, și o cotă unică de 10% pentru pensiile dintr-o sursă externă.

De acest program au putut beneficia și cetățenii portughezi care au trăit în străinătate timp de cinci ani.

Fostul premier portughez, Antonio Costa, declara în luna octombrie 2023 că această schemă a majorat prețurile pe piața imobiliară și a catalogat-o drept „o nedreptate fiscală care nu se mai justifică”. Guvernul condus de Antonio Costa a decis să elimine această schemă.

În luna noiembrie, Parlamentul portughez a prelungit schema până la finele anului 2024 însă solicitanții trebuiau să dovedească că și-au pregătit mutarea în Portugalia pe parcursul lui 2023.

Ministrul de Finanțe, Joaquim Miranda Sarmento, a precizat pentru Financial Times că salariile și veniturile profesioniștilor vor fi acoperite în continuare de scutirea de taxe dar nu și pensiile, dividendele sau câștigurile de capital. „Avem nevoie încă de muncitori calificați și creștere economică”, a spus Sarmento.

Anunțul oficial cu privire la reintroducerea scutirii de taxe este așteptat să vină joi seara, la finalul ședinței de Guvern, însă schema are nevoie și de aprobarea Parlamentului, ceea ce ar putea să fie o problemă deoarece premierul Luis Montenegro guvernează fără o majoritate.

Datele oficiale arată că peste 74.000 de persoane au beneficiat de schema privind scutirile de taxe în 2022, care a costat bugetul de stat peste 1,5 miliarde de euro, o creștere anuală de 18,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
portugalia
taxa