Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 pentru consolidarea a 23 de clădiri din București, anunță primarul general, Gabriela Firea. Ea afirmă că alte 100 de clădiri aflate în diferite stadii de degradare urmează să fie consolidate în primăvara acestui an, iar pentru aceasta au fost înființate Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) și Compania Municipală Consolidări (CMC). În București există 171 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public.
Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 pentru consolidarea a 23 de clădiri din București, anunță primarul general, Gabriela Firea. Ea afirmă că alte 100 de clădiri aflate în diferese stadia de degradare urmează să fie consolidate în primăvara acestui an, arată news.ro.
"Accelerarea programului de consolidări realizat de Municipalitate reprezintă o prioritate clară pentru actuala administrație. Pentru că până acum în Primăria Capitalei nu existau decât opt persoane care se ocupau de acest program și pentru că în 27 de ani autoritățile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, am luat decizia de înființare de urgență a două entități noi, formate din specialiști în domeniu, care să ofere soluții reale la această problemă. Astfel, de anul trecut am înființat două entități clare, care, cu 263 de angajați, desfășoară numai acțiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decât atât, am alocat nu mai puțin de 10 milioane de euro în bugetul de anul acesta astfel încât să putem reabilita și consolida cât mai multe clădiri. De acum putem afirmă că am restartat acest program, pentru că, în mai puțin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de clădiri, dintre care multe sunt monument istoric. Tot în primăvară această urmează să demarăm și un alt program prin care se vor pune în siguranță alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare", anunță primarul general printr-un comunicat de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Edilul anunță că, pentru soluționarea situației clădirilor cu risc seismic ridicat, la nivelul Municipiului București, au fost înființate Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajați și Compania Municipală Consolidări (CMC), care are deja 217 de angajați.
Primarul anunță că cei 10 milioane de euro alocați consolidărilor vor fi utilizați pentru continuarea lucrărilor la imobilele aflate în execuție, pentru lucrările la alte 29 de imobile care vor intră în execuție în perioadă următoare, dar și pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de clădiri și expertizarea altor 24.
Aceeași sursă spune că, în prezent, cinci clădiri se află în execuție: imobilele din str. Blănari nr.2, nr.6, nr.8 și nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasă I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870. Un alt imobil la care au început lucrările este cel de două etaje plus mansardă, din str. Franceză nr.30
De asemenea, în urma unei Hotărâri a Consiliului, Primăria anunță că a preluat alte trei clădiri pentru a le consolida: un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14-s-au întocmit documentațiile în vederea emiterii autorizației de construire și se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spațiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuințele de necesitate situate în Piață Națiunilor Unite; un imobil de 4 etaje din str. Spătarului nr. 36 s-au întocmit documentațiile în vederea emiterii autorizației de construire și se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spațiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuințele de necesitate situate în Piață Națiunilor Unite; un imobil de 6 etaje din str. Știrbei Vodă nr. 20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are că obiect de activitate și proiectarea).
Totodată, alte 15 imobile aflate în proprietatea PMB au trecut în administrarea AMCCS în vederea punerii în siguranță și consolidării, opt dintre acestea intră la jumătatea lunii martie în lucrări, iar două, conform expertizei tehnice, pentru siguranță cetățenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric.
Primăria anunță un alt program care va demara în această primăvară, prin care se vor reabilita alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele clădiri ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători - balcoane, elemente ornamentale, tencuială, acoperiș etc.
De asemenea, toți proprietarii sau locatarii clădirilor încadrate în clasă I risc seismic au fost notificați de către AMCCRS, cu privire la obligația ce le revine, conform Ordonanței 90-1994, urmând că până în aprilie 2018 să fie notificați și proprietarii clădirilor expertizate și încadrate în clasă a II-a de risc seismic.
Primăria generală anunță că persoanele fizice proprietari ai locuințelor multietajate încadrate prin în clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie nu vor mai trebui să ramburseze 50% din valoarea prețului pentru execuția lucrărilor de intervenție, cu anumite condiții.
Conform expertizelor tehnice, în București există 171 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public.