Plafonul de garanții al programului Prima Casă a fost suplimentat pentru acest an cu 500 de milioane de lei, bazat pe cererile aflate în diverse stadii de aprobare si pre-aprobare, iar garanțiile rezervate românilor din străinătate sunt incluse în plafonul destinat pentru achiziția/construirea tuturor categoriilor de locuințe, argumentul autorităților fiind că în ultima perioadă nu au mai primit cereri din partea acestora.
A fost reglementată și posibilitatea de a fi acordate promisiuni de garantare și pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul Primei Case, ținând cont de faptul că beneficiarii care au achiziționat/construit o locuință în cadrul Programului pot achiziționa/construi o nouă locuință, sub condiția ca această noua locuință să aibă o suprafață utilă sau valoare mai mare în raport cu prima și să vândă prima locuință cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire.
Recent au fost realocate 28 de milioane lei către 9 bănci care și-au epuizat sau urmează să termine banii.
CITEȘTE ȘI Proprietarii de păduri mai mici de 30 hectare vor primi bani de la stat pentru pazăBanii au fost atunci direcționați către BCR, Leumi, UniCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin și Banca Transilvania.
De la începutul anului și până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanții în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea Programului în 2009 și până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanții în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei.
În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.