Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a spus, joi, la conferința "Deficitul de angajați calificați. Cum pot fi “reînviate” școlile profesionale din România?”, organizată de Agenția de presă News.ro, că există "o oarecare zonă de ipocrizie" atunci când se arată preocuparea pentru învățământul profesional și tehnic, dar de fapt sunt închise școlile de meserii, școlile agricole, sunt fixate condiții privind numărul minim de elevi în clase, el susținând și că această problemă implică patru ministere: Educației, Muncii, Economiei și Dezvoltării Regionale.
"Discuția despre învățământul profesional și tehnic este de mulți ani în România, nu este ceva nou. Problema este onestitatea cu care am prioritizat această temă, într-un mod în care să o abordăm integral. Deși ține de școli și de educație, nu este o temă care să fie rezolvată doar de Ministerul Educației. Ceea ce este crucial pentru problema pe care o discutăm astăzi este că ar trebui să înțelegem că, din perspectivă publică, vorbim de trei, dacă nu, chiar patru ministere: Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării Regionale. Partener natural este sectorul privat, atât companiile mari, cât și IMM-urile, dar și zona de societate civilă, ONG-uri, care au interes în a debloca sărăcia și oamenii care trăiesc în sărăcie și nu își găsesc un loc de muncă pentru a avea o viață mai bună. Discutam de zone în care șomajul este de 1,5% - 1,7% și zone unde șomajul este mult mai mare", a spus ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru.
El a exemplificat cu date potrivit cărora în luna octombrie în București – Ilfov rata șomajului era de 1,11%, în Timiș de 1,17%, în Cluj de 1,99%, în timp ce în Vaslui rata șomajului este de 11,66%, iar în Teleorman de 11,27%.
CITEȘTE ȘI Ministrul Educației a decis: câte teme vor mai primi elevii pentru acasă"Practic, avem un ecart de zece procente între șomajul în zone unde avem o activitate economică și o anumită dinamică dată de mediul antreprenorial și șomajul din zonele pe care le-am evidențiat. Înțelegem că avem o oarecare zonă de ipocrizie când vorbim despre faptul că ne preocupă învățământul profesional și tehnic, dar noi, de fapt, închidem școlile de meserii, închidem școlile agricole, reducem interesul pentru această zonă investițională, izolăm Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional si Tehnic, plecăm de la ideea că există cerere pentru calificare în anumite zone unde investitorii se duc către sistemul public, dar atunci când e vorba să se facă clasele punem criterii legate de câți elevi să fie în clasă, că dacă sunt doar opt, nu e bine. Și câte norme trebuie să ne iasă. Atunci, inspectoratul ajunge sau ajungea să aibă un cuvânt de spus mai important decât cererea efectivă din piață", a arătat ministrul Muncii la Conferința News.ro.
La conferința "Deficitul de angajați calificați. Cum pot fi “reînviate” școlile profesionale din România?”, organizată de Agenția de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom participă și secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Costreie, alături de reprezentanți ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor care derulează proiecte în domeniul educației, consultanți, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluțiile și strategiile de reducere a deficitului de angajați calificați din România.