Parte a planului care va concedia peste 10.000 de angajați, Siemens Romania se separă. Divizia de gaze și electricitate trece la Siemens Energy, companie înființată în septembrie

Parte a planului care va concedia peste 10.000 de angajați, Siemens Romania se separă. Divizia de gaze și electricitate trece la Siemens Energy, companie înființată în septembrie
scris 24 dec 2019

Subsidiara din România a conglomeratului industrial german Siemens, prezent pe piața locală cu patru fabrici, va trece printr-un proces de divizare parțială și se va separa de divizia de gaze naturale și electricitate (Gas and Power), care va activa sub denumirea Siemens Energy. Demersul este parte a procesului derulat de Siemens AG în vederea listării diviziei de gaze naturale și electricitate la bursă în cursul anului viitor, proces care va avea ca efect concedirea a peste 10.000 de angajați la nivel global și obținerea de economii anuale de peste 2 miliarde de euro.

"Până la data prezentului proiect, Siemens a implicat în activitatea de Gas and Power 154 de specialiști, care asigură vânzarea, precum și instalarea și serviciile de garanție și post-garanție pentru echipamentele produse de Siemens AG. În contextul reorganizării globale, în România, acționarii Siemens au decis, în principiu, divizarea activității, prin separarea activității de Gas and Power și au înființat deja Siemens Energy pentru a separa și transfera activitatea de Gas and Power către Siemens Energy, ca rezultat al divizării. (...) Siemens Energy va prelua activele și pasivele aparținând exclusiv Activității de Gas and Power sau care au legătură cu aceasta, în conformitate cu termenii și condițiile din acest proiect", se arată în proiectul de divizare al Siemens România SRL, aprobat de acționari la finele lunii noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma divizării, fiecare societate va putea să se concentreze asupra propriilor planuri strategice și operaționale, fără a avea nevoie de resurse umane și financiare din alte linii de activitate.

Divizarea va permite fiecărei societăți să urmeze o structură a capitalului de lucru care să fie cea mai potrivită pentru activitatea și strategia sa. De asemenea, separarea va aduce plus valoare pe termen îndelungat și va permite Siemens Energy să se concentreze mult mai clar asupra activității sale în piețe și cu privire la clienți.

Grupul Bosch trece de 1 miliard euro afaceri în România CITEȘTE ȘI Grupul Bosch trece de 1 miliard euro afaceri în România

"Siemens Energy va deveni o companie de energie pură, cu o valoare propusă fără precedent în domeniul energiilor convenționale și regenerabile. Compania va acoperi întregul lanț de valori de la O&G, la PG/PS/SGRE, la TR și va fi poziționat ideal cu un portofoliu de produse superioare într-o piață energetică în creștere, cu bariere de intrare ridicate. Independența  Siemens Energy va permite companiei să-și utilizeze mai eficient poziția de forță pentru a-și susține în continuare clienții pe aceste piețe energetice în schimbare rapidă. Noua structură va asigura că astfel de strategii specifice de dezvoltare pot fi proiectate și adaptate mai bine în conformitate cu evoluția și tipologia pieței specifice pe care își desfășoară activitatea și stabilește obiective distincte și adaptate. Activitatea de Gas and Power necesită o abordare diferită, spre deosebire de celelalte linii de activitate integrate în activitatea Siemens în ceea ce privește resursele financiare și umane, precum și în promovarea și comercializarea produselor specifice", se arată în proiectul de divizare.

Înființată la finele lunii septembrie, Siemens Energy va prelua aproape 8% din patrimoniul Siemens Romania, potrivit documentului.

Cu aproape 700 de angajați, Siemens Romania a consemnat în 2018, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, o cifră de afaceri de 575,1 milioane de lei și un profit net de 16,4 milioane de lei. 

La nivelul grupului german, compania rezultată din separarea diviziei Gas and Power va avea vânzări de 30 miliarde de euro și mai mult de 80.000 de angajați.

Siemens va păstra o participație de puțin sub 50% din noua companie, care va include și pachetul de 59% din acțiunile diviziei Siemens Gamesa Renewable Energy, pe lângă activitățile din domeniile petrol și gaze naturale și generare și transmisie de electricitate din surse convenționale. Grupul german se va concentra în schimb pe activitățile din domeniile digitalizării industriale și infrastructurii inteligente.

INFOGRAFIC Bloomberg, despre bursa românească: Paria de anul trecut devine printre cele mai performante burse în 2019 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Bloomberg, despre bursa românească: Paria de anul trecut devine printre cele mai performante burse în 2019

Concomitent cu planurile legate de modificarea structurii grupului, Siemens a anunțat că va desființa cel puțin 10.400 de locuri de muncă la diviziile de bază, inclusiv 4.900 de posturi la divizia de digitalizare industrială, 3.000 de posturi la divizia de infrastructură inteligentă și 2.500 de posturi la sediul central.

Siemens estimează că va obține economii anuale de 2,2 miliarde de euro până în 2023 în urma deciziei.

Totodată, compania intenționează să angajeze circa 20.500 de persoane până în 2023, ceea ce se va traduce într-o creștere netă cu aproximativ 10.000 a numărului total de angajați.

Grupul Siemens are în România aproape 2.000 de angajați, grupul german fiind prezent în țară cu patru fabrici, în Sibiu și Buziaș, precum și patru centre de cercetare-dezvoltare, în București, Brașov și Cluj-Napoca.

Dezvoltatorul de jocuri pentru mobil Playrix, fondat în Rusia de frați incluși recent în Indicele Miliardarilor, intră în Serbia CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul de jocuri pentru mobil Playrix, fondat în Rusia de frați incluși recent în Indicele Miliardarilor, intră în Serbia

Separarea diviziei Gas and Power are loc la un an după listarea diviziei din domeniul sănătății Healthineers, operațiune prin care Siemens a atras 4,2 miliarde de euro de la investitori.

Sub conducerea directorului general Joe Kaeser, Siemens și-a combinat activitățile din domeniul energiei eoliene cu cele ale companiei spaniole Gamesa și a încercat, fără succes însă, o fuziune în sectorul feroviar cu producătorul francez de trenuri Alstom. Operațiunea a fost blocată de autoritățile antitrust de la Bruxelles, cu argumentul că ar fi afectat competiția pe piața europeană de profil.

Siemens Gas and Power este divizia cu cele mai mari venituri din cadrul grupului, însă una dintre cele mai puțin profitabile, în condițiile în care este afectată de creșterea rapidă a sectorului de energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens gas and power
separare
listare bursa
concedieri
angajati
restructurare