General Fusion, un startup candian din domeniul fuziunii nucleare sprijinit de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a atras peste 100 milioane de dolari de la investitori, fonduri ce vor fi folosite pentru construcția unei centrale demonstrative.
Compania a închis o rundă de finanțare de tip Serie E în valoare de 65 milioane de dolari, la care se adaugă o sumă de 38 milioane de dolari obținută de la guvernul canadian, prin intermediul Fondului de Inovare Strategică, scrie Bloomberg.
Noua rundă de finanțare a fost condusă de compania de investiții singaporeză Temasek, alături de investitori noi și existenți, printre care Chrysalix Energy Venture Capital și Bezos Expeditions, vehiculul de venture capital deținut de Jeff Bezos.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În total, startup-ul canadian a strâns peste 200 milioane de dolari de la înființare și până în prezent.
Banii atrași acum vor merge către designul și construcția unei centrale demonstrative pentru tehnologia de fuziune nucleară dezvoltată de companie.
“Centrala-prototip este gândită să confirme performanța tehnologiei MTF (magnetized target fusion – o combinație între fuziunea cu izolație magnetică și cea cu izolație inerțială – n.r.) dezvoltată de General Fusion într-un mediu relevant”, potrivit companiei.
General Fusion este una dintre cele aproximativ 20 de companii la nivel global care încearcă să vină cu o soluție viabilă din punct de vedere tehnic și economic pentru a genera energie curată la scară mare, replicând reacțiile care au loc în interiorul stelelor active. Startup-ul canadian folosește o metodă pe bază de pistoane pentru comprimarea plasmei și crearea fuziunii termonucleare.
“Lumea pivotează spre fuziune ca un element complementar altor tehnologii, iar împreună, acestea vor face posibil viitorul energiei fără emisii de carbon de care avem cu toții nevoie”, spune Christofer Mowry, directorul general al companiei candiene.
La fel ca celelalte startup-uri din domeniu, General Fusion urmărește să își comercializeze tehnologia de fuziune înainte ca Reactorul Experimental Termonuclear (ITER), un proiect de 25 miliarde de dolari dezvoltat de cercetători din 35 de țări, să devină funcțional.