”Antiromânismul” este un fenomen vechi, care datează încă din perioada medievală și are manifestări motivate de ură împotriva românilor, dar și ne-românilor, împotriva comunităților românești sau a lăcașurilor de cult ale românilor, arată mai mulți parlamentari care își propun acum să combată aceste manifestări. Astfel, parlamentari de la opoziție și putere susțin un proiect de lege prin care să-i sancționeze pe cei care propagă antiromânismul cu pedepse care pot ajunge până la 10 ani de închisoare.
Proiectul a fost inițiat de deputații PMP Eugen Tomac și Emil Pașcan și deputatul PNL Andrei Daniel Gheorghe, dar a primit semnături de susținere și din partea colegilor de la PSD și USR.
USR a transmis sâmbătă că cei doi parlamentari USR semnatari își retrag semnăturile, iar formațiunea nu susține proiectul de lege.
Antiromânismul este definit în proiectul de lege drept ”percepția referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva românilor, îndreptate împotriva românilor sau ne-românilor, a proprietăților românilor, a instituțiilor comunităților românești sau a lăcașurilor de cult ale românilor”.
”Antiromânismul se manifestă prin instrumentalizarea unor concepte și expresii care vizează punerea în inferioritate a poporului român, așa cum se întâmplă cu noțiuni de tipul “vlah”, “Olah”, ori “voloh” cu sensul de popor inferior și îmbrăcând definiții semantice de tipul “cioban” “necioplit”, “prost”. De asemenea, aceste generalizări la adresa poporului român nu se opresc aici, anumite organizații politice și de media din unele țări europene folosind la adresa comunităților românești din diaspora eticheta de “țigani” cu sensul depreciativ pe care dicționarul explicativ îl oferă acestui termen”, arată autorii proiectului.
Aceștia susțin că antiromânismul ar data încă din Evul Mediu, când nici exista noțiunea de român ca grup etnic.
”Antiromânismul are o istorie veche, el fiind prezent în Transilvania încă din perioada medievală unde majoritatea românească era percepută drept “tolerată” în raport cu cele trei națiuni așa numite “privilegiate”: unguri, sași, secui. În perioada habsburgică, românii din spațiul intracarpatic au cunoscut o serie de persecuții cu caracter etnico-religios, lucru care, după instaurarea regimului austro-ungar la 1867, s-a transformat într-o politică explicită de maghiarizare a românilor”, explică inițiatorii.
Ei mai afirmă că și manifestările anumitor grupuri etnice sunt de fapt manifestări antiromânești.
”În interiorul României, în numeroase județe din Transilvania, se desfășoară consecvent acțiuni pretins comemorative secuiești, care sunt de fapt manifestări antistatale, antiromânești, segregaționiste, șovine, în cadrul acestora scandându-se lozinci insultătoare și calomnioase la adresa românilor, a statului român, precum și a autorităților române. Mai apoi, relatări asupra respectivelor evenimente, precum și mesaje antiromânești sunt reverberate prin mass-media, prin Internet și rețelele de comunicare și socializare electronice. Astfel, aproape că au devenit obișnuite manifestările generalizate pentru autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc”, susțin parlamentarii.
CITEȘTE ȘI SUA și alte 11 țări partenere ale României fac apel ca modificările la Codurile Penale să nu slăbească lupta împotriva infracționalității și corupțieiPrin urmare, ei propun ca fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești să constituie infracțiune și să se pedepsească cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
De asemenea, distribuirea și punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de materiale antlromânești vor fi considerate infracțiuni și vor fi pedepsite cu închisoare de la un an la 5 ani, conform proiectului.
Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antiromânești vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă ar fi sancționtă și utilizarea în public a simbolurilor antiromânesti.
Cea mai mare pedeapsă este prevăzută pentru constituirea unei organizații cu caracter antiromânesc, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații. Astfel de fapte sunt prevăzute a fi pedepsite cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
CITEȘTE ȘI Parlamentul poate da mână liberă primăriilor să interzică debranșările de la RADET-uri, TVA pe căldură și apă caldă pregătită să fie redusă la 5%Nu vor fi pedepsite persoanele care denunță autorităților existența organizației, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.
Dacă o persoană membră a organizației antiromânești înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspunderea penală a unuia sau a mai multor membri ai acestei organizații, calificată de autori drept grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.