Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații

Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații
scris 29 iun 2018

Banca Națională a României a obținut în 2017 un profit net de 186,7 mil. lei, în creștere cu 50% față de 2016, a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului anual al BNR pe 2017. 80% din veniturile nete, aproape 150 milioane de lei, merge la bugetul de stat.

Rezultatul operațional reușit de banca centrală anul trecut s-a apropiat de 1 miliard de lei (946 mil. lei), în creștere de la 771,9 milioane de lei în 2016 și ar fi putut fi și mai mare dacă BNR nu ar fi preferat să aibă, potrivit guvernatorului Isărescu, un comportament “ortodox” când apar influențe negative sau pozitive de piață.

Urmărește-ne și pe Google News

“Dacă ne întrebați cum am reușit să obținem profit fără specilații, fără să jucăm aur la păcănele, cum ne-a învățat un individ (n.r. reproșuri că nu face plasamente din rezerva de aur pentru a obține randamente mai bune au fost aduse în trecut băncii central de Lucian Isar), vă spunem că prin administrarea activelor și pasivelor, Din 1880, BNR are o licență dată de stat: monopolul de emisiune. Și în baza acestei monede pe care o emite acumulăm reserve. În baza acestui monopol facem și profit. Sunt bănci central care fac pierdere”, spune Isărescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Isărescu: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj CITEȘTE ȘI Isărescu: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj

Guvernatorul BNR a arătat că administrarea rezervei internaționale a fost principal sursă de profit, nu și activitatea de creditare, în condițiile în care banca centrală a atras bani din sistemul bancar, nu a dat împrumuturi acestuia, nefiind creditor net.

În viitor este posibil ca și alte operațiuni să ajungă să aibă o contribuție mai importantă. “În special din operațiunile cu valută facem acum profit, dar situația s-ar putea schimba dacă băncile întorc mai mult fața, cu creditare, către economie, către companii, IMM-uri. Atunci vom da noi credite băncilor și vom putea face profit și din alte operațiuni”.

O potențială sursă nouă de profit ar putea proveni, în viitor, din procesarea plăților mari, preluată înapoi de BNR de la Transfond, mai spune șeful băncii centrale.

Alte operațiuni speculative ca surse de profit sunt respinse de Isărescu: “Până în 2006-2007, făceam operațiuni de plasare a aurului la Londra. După criza mondială nu am mai îndrăznit să facem așa ceva. Un simplu zvon cu o operațiune deficitară cu aur ne-ar fi afectat credibilitatea. Noi nu am făcut operațiuni speculative, nu am plasat nici în acțiuni. Rezerva valutară trebuie păstrată lichidă și sigură. Nu te joci cu ea”. 

Totalul capitalurilor proprii ale BNR au coborât anul trecut la 17,162 miliarde de lei, de la 17,802 miliarde de lei, scădere explicată de Isărescu prin evoluția contului special de reevaluare.
“BNR are o bază de capital extrem de solidă. Suntem una dintre cele mai bine capitalizate bănci centrale din Europa“, a spus Isărescu.

Banca a înregistrat cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluare aferente activelor și pasivelor în valută în sumă de 760,2 milioane de lei, cu 18% mai mari față de 2016.

Anul trecut BNR a fost debitor net al sistemului bancar pentru cea mai mare parte a anului și a plătit dobânzi băncilor pentru atragerea lichidității prin facilitatea de depozit. În ultima parte a anului, pe fondul unui deficit de lichiditate, BNR a trecut la operațiuni repo și a încasat dobânzi de la bănci. Rezultatul final aferent operațiunilor de politică monetară din anul 2017 a fost pierdere în sumă de 28,5 milioane de lei, cu 47% sub nivelul din 2016.

Banca a generat un randament contabil de 0,9% anul trecut din activele externe . Rezultatul financiar pozitiv al Băncii Naționale a României a fost influențat în mod direct de diferența favorabilă dintre veniturile nete obținute din administrarea activelor și pasivelor în valută și costurile nete aferente folosirii instrumentelor de politică monetară pe piața internă; în anul 2017, veniturile nete din administrarea activelor și pasivelor în valută au fost de 1,44 miliarde lei.

Costurile cu atragerea de lichiditate au crescut, cel mai probabil, în prima parte a acestui an, în condițiile unor dobânzi mai mari și a operațiunilor de atragere depozite la nivelul dobânzii cheie.

„Prin acțiunile sale, Banca Națională a României implementează politica monetară adecvată realizării obiectivului său fundamental și asigură îndeplinirea celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a urmări performanțe de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului. Totuși, în activitatea băncii centrale există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziția sa, inclusiv prin limitarea cheltuielilor proprii de funcționare”, se arată în Raportul anual al BNR.

Cheltuielile cu emisiunea monetară au scăzut cu o cincime la circa 143 de milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul au rămas relativ constante la 278,5 milioane de lei , în timp ce cheltuielile administrative au crescut 10% la 47,5 milioane de lei.

BNR a repartizat, potrivit legii, 80% din profitul net către bugetul de stat, respectiv o sumă de 149,4 milioane de lei. De asemenea, suma de 22,4 milioane de lei a fost repartizată pentru majorarea rezervelor statutare.

Din profitul rămas la dispoziția BNR în valoare de 37,343 milioane lei, o proporție de 60 la sută s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (22,406 milioane lei). Suma de 14,937 milioane lei rămasă după distribuțiile din anul 2017 urmează a fi repartizată în anul 2018, conform legii, în următoarea ordine, pentru: sursele proprii de finanțare a investițiilor, fondul de participare a salariaților la profit, rezervele la dispoziția Consiliului de administrație.

Bilanțul contabil și contul de profit și pierdere al BNR. Sursa: Raportul anual al BNR, ediția 2017

Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații

Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații

Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
profit
isarescu