OMS emite alertă internațională cu privire la patru siropuri de tuse. Investigație în Gambia după decesul a 66 de copii

OMS emite alertă internațională cu privire la patru siropuri de tuse. Investigație în Gambia după decesul a 66 de copii
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2022
Poliția din Gambia a început o anchetă cu privire la moartea a 66 de copii, care ar fi fost provocată de consumul unor siropuri de tuse produse de compania indiană farmaceutică Maiden Pharmaceuticals, relatează BBC. Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă globală cu privire a patru produse.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Înalți oficiali ai Agenției de Control a Medicamentului și importatorii au fost chemați la audieri, scrie News.ro.

Președintele Gambiei, Adama Barrow, a spus că autoritățile ”nu vor lăsa nimic neverificat” în cadrul anchetei. Gambienii, înfuriați pentru incidentele petrecute, se întreabă cine este responsabilul.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală cu privire la cele patru siropuri de tuse, avertizând că acestea ar fi putut cauza leziuni renale acute și decesele copiilor în iulie, august și septembrie. 

Analizele de laborator au arătat că siropurile conțin cantități neacceptabile de etilen glicol și dietilen glicol, substanțe toxice pentru oameni, care au printre efecte insuficiența renală și care pot cauza decesul, potrivit OMS.

Nissan Motor își presează partenerul Renault să-și reducă participația la producătorul auto japonez CITEȘTE ȘI Nissan Motor își presează partenerul Renault să-și reducă participația la producătorul auto japonez

Părinții îndoliați au povestit pentru BBC cum copiii lor au încetat să mai urineze după ce au băut siropurile. Pe măsură ce starea lor s-a înrăutățit, eforturile de a le salva viețile au fost inutile.

Produsele - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup - au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanții cu privire la siguranța lor, potrivit OMS.

De asemenea, Guvernul indian investighează situația, iar compania nu a răspuns la o solicitare de oferire a declarațiilor a BBC.

Oficialii din domeniul sănătății din Gambia și reprezentanții Crucii Roșii merg în prezent din ușă în ușă, precum și în farmacii și piețe, să caute siropurile și alte medicamente.

Peste 16.000 de produse au fost localizate până acum și au fost confiscate pentru a fi distruse, a declarat un oficial al Crucii Roșii pentru BBC.

Vineri, președintele Barrow s-a adresat națiunii, exprimându-și regretul pentru pierderea de vieți, spunând că ”sursa medicamentelor contaminate” va fi investigată.

El a anunțat planuri de a deschide un laborator capabil să testeze dacă medicamentele sunt sigure și o revizuire a legilor și liniilor directoare relevante pentru medicamentele importate.

Barrow a mai spus că ”cifra de mortalitate infantilă de 66 nu diferă prea mult de datele înregistrate pentru perioade similare din trecut”, ceea ce i-a lăsat pe unii să se întrebe dacă autoritățile au considerat că aceste decese sunt neobișnuite.

Președintele a suspendat, sâmbătă seara, licența importatorului suspect și a anunțat deschiderea anchetei poliției.

Unii dintre părinții care și-au pierdut copiii au declarat că iau în considerare să ia măsuri legale împotriva autorităților.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
oms. sirop tuse
maiden pharmaceuticals