Europa se confruntă cu un val de refugiați fără precedent , atât din punct de vedere numeric, cât și în ceea ce privește diversitătea țărilor de orgine, iar această situație nu va înceta curând, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) publicat marți și citat de Deutsche Welle.
Anul acesta, un număr de 350.000-450.000 de imigranți ar putea primi statut de refugiați în Europa, mai mult decât în orice altă criză de acest fel de la cel de-al Doilea Război Mondial, se arată în raport.
De la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 700.000 de cereri de azil, numărul acestora urmând să ajungă la 1 milion până la finalul lunii decembrie.
OECD atrage atenția că diversitatea țărilor de origine a imigranților face gestionarea cererilor de azil mai dificilă și generează probleme de integrare a refugiaților pe termen lung. În pofida faptului că 60% din imigranți vin din Siria, Afganistan, Serbia, Kosovo și Albania, un număr mare de persoane emigrează din diferite țări din Africa.
Miniștrii de interne din Uniunea Europeană (UE) se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta pe tema imigranților, în contextul în care multe state UE se opun cotelor obligatorii de refugiați pe care ar trebui să le primească.
Comisia Europeană (CE) a publicat un plan de realocare a 120.000 de persoane, potrivit căruia România ar urma să primească o cotă suplimentară de 4.646 de imigranți, ceea ce duce numărul total al acestora la 6.351. Autoritățile de la București au declarat că pot primi doar 1.785 de persoane.