Rusia deține deja cel mai nedorit record înregistrat la un turneu final: țara gazdă cu cea mai joasă poziție ocupată în clasamentul FIFA (poziția a 70-a) care încearcă să-și însușească trofeul pe teren propriu. Chiar și echipa contra căreia Rusia urmează să deschidă turneul joi, Arabia Saudită, ocupă o poziție superioară, cea de-a 67-a.
Recordul de neinvidiat înregistrat de naționala rusă este în pofida faptului că, în campionatul intern, echipele au bugete comparabile uneori cu campionatele mai bogate din vestul Europei, dovadă faptul că nu a fost ocolit de antrenori și jucători de prestigiu. Fostul selecționer al Rusiei, italianul Fabio Capello, este cel mai bun exemplu în acest sens, deși rezultatele sale au lăsat de dorit.
Criticii spun că cele aproape 12 miliarde de dolari alocate organizării turneului final ar fi fost investite mai eficient în dezvoltarea sportului cu balonul rotund din Rusia.
CITEȘTE ȘI 2 zile până la primul fluier al Cupei Mondiale. Economiștii susțin că titlul suprem va fi câștigat aproape sigur de Franța… sau Spania… sau Germania... sau BraziliaPrăbușirea fotbalului rus a fost una extrem de rapidă. Cu numai zece ani în urmă, naționala se afla în primele zece din lume, iar CSKA Moscova și Zenit St Petersburg câștigau primele trofee europene. Paradoxal, decăderea a început odată cu introducerea unei măsuri protecționiste: o regulă care interzicea folosirea a mai mult de 6 jucători străini de către echipele din prima ligă rusă.
Rezultatul - importurile de vedete din alte state s-au redus, iar jucătorii autohtoni au câștigat mai mulți bani. Așa se face că, din actualul lot de 23 de jucători cu care Rusia se va prezenta la turneul final, numai unul joacă în străinătate.
Costurile: rezultatele sub așteptări ale echipelor de club din Rusia în Europa și performanțele dezamăgitoare ale naționalei.
"Limita impusă jucătorilor străini dăunează fotbalului rusesc. Jucătorii nu au motive să joace în străinătate și nu sunt suficient de buni pentru a atrage atenția cluburilor europene de top”, susține fostul selecționer Leonid Slutsky, citat de The Financial Times.
CITEȘTE ȘI 3 zile până la primul fluier al Cupei Mondiale. Fotbalul este un joc în care 22 de bărbați aleargă 90 de minute după minge pentru ca, la final, să câștige întotdeauna… elvețieniiStarea fotbalului din Rusia are însă și rădăcini istorice, legătura dintre jocul cu balonul rotund și stat fiind extrem de puternică. Primul meci de fotbal din Rusia a avut loc cu numai un an înaintea încoronării ultimului țar, în 1893, ocazie cu care spectatorii au râs în timp ce jucători îmbrăcați în echipament alb se tăvăleau prin noroi. Urbanizarea forțată impusă de comuniști a relansat fotbalul în Rusia, unul dintre cei mai mari microbiști fiind Stalin, care a și preluat echipa înființată de primul șef al Ceka (viitor NKDV, viitor KGB), Felix Dzerzhinsk, Club Sokolniki, rebotezând-o Dinamo Moscova. Echipă la conducerea căreia l-a numit pe șeful NKDV (viitor KGB), Laventi Beria.
Într-o perioadă extrem de scurtă, Dinamo Moscova a obținut cinci titluri de campioană a Rusiei, rivalii de la Spartak fiind amenințați cu Gulagul dacă se puneau în calea fericirii dictatorului.
CITEȘTE ȘI 4 zile până la primul fluier al Cupei Mondiale de fotbal. Premii majorate de peste 10 ori față de cele oferite în SUA ’94, turneu final la care România a realizat cea mai importantă performanțăÎn prezent, doar cinci echipe din prima ligă rusă nu sunt deținute de autoritățile regionale sau de companii de stat, care, în ultimul timp, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident, au redus drastic bugetele alocate echipelor de fotbal.
Ca și în România, în prezent, cluburile din Rusia își declară insolvența pentru a scăpa de creditori, în special de stat.
CITEȘTE ȘI 4 zile până la primul fluier al Cupei Mondiale de fotbal. Premii majorate de peste 10 ori față de cele oferite în SUA ’94, turneu final la care România a realizat cea mai importantă performanțăFanii ruși speră ca investițiile de 12 miliarde de dolari în noile stadioane să impulsioneze și fotbalul. Numai că autoritățile locale vor avea o problemă la finalul turneului final. Potrivit acestora, noile stadioane vor avea costuri de întreținere ridicate. care vor împovăra bugetele regionale cu sume anuale cuprinse între 3,2 și 8 milioane de dolari. Iar 7 dintre cele 11 localități care dețin arene pe care se vor desfășura meciuri nu își permit aceste cheltuieli.
CITEȘTE ȘI 5 zile până la primul fluier al Cupei Mondiale. Turneul final din Rusia 2018: fotbal sau politică?Echipele locale din Volgograd, Kaliningrad, Nizhny Novgorod și Samara activează în prezent în liga a doua rusă, iar cea din Saransk joacă în liga a treia. Soci nici măcar nu are un club profesionist de fotbal, ultima sa echipă falimentând în 2013.
Recent autoritățile din Soci au anunțat că au achiziționat o echipă de a doua divizie din St Petersburg, pe care intenționează să o mute la Soci,pentru a folosi stadionul construit pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.