Circa 15.000 de tineri din țările Uniunii Europene pot călători în această vară, gratuit, cu trenul în voiajuri de până la 30 de zile, în cadrul unui proiect comunitar. Numărul de locuri alocat pentru români în acest program, anunțat de Profit.ro la finele anului trecut, este pentru 750 de elevi.
Cadou de majorat de la Uniunea Europeană. Tineri din țări ale blocului comunitar vor putea merge cu trenul pentru a vizita până la 4 țări europene folosind gratis rețeaua de transport feroviară continentală. Proiectul a fost lansat astăzi public în România, la biroul de informare al Parlamentului European din București. La program pot participa în acest an 750 de elevi care au ca dată a naștere o zi în intervalul 2 iulie 1999 – 1 iulie 2000.
Înscrierile trebuie efectuate pe platforma www.europa.eu/youth/discovereu_ro în perioada 12-26 iunie, completând un chestionar pe teme europene. Durata călătoriei este de până la 30 de zile.
CITEȘTE ȘI Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în altaEuroparlamentarul român Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018 și inițiatorul proiectului, spune că acesta a fost lansat în condițiile în care sondaje efectuate la nivel european indică faptul că două treimi din angajatori consideră relevantă o experiență internațională a potențialilor ocupanți ai pozițiilor scoase pe piața muncii, fie studii în străinătate, fie stagii de colaborare în diverse companii sau instituții cu sediul în alte țări.
Pentru tineri, spune Mureșan, este o oportunitate ca la 18 ani, înainte de a face pași hotărâtori în viață, să aibă această experiență care să le lărgească orizonturile. „Mergeți! Călătoriți!”, le transmite tinerilor europarlamentarul. Astfel, ei vor avea posibilitatea să vadă locuri unde ar putea dori să studieze, vor avea posibilitatea să aibă contacte cu tineri din alte țări. Își pot schimba perspectiva despre ce vor de la școală, își pot reajusta proiectele.
Din România, CFR asigură puține legături directe cu Europa. Către sud este o cursă spre Ruse-Sofia, iar spre vest trenul ajunge la Budapesta și Viena. Pe contul de Facebook al CFR Călători sunt multe plângeri ale celor care vor să călătorească spre Europa și care critică serviciile companiei. Informațiile slabe despre curse, frecvența redusă a acestora, durata călătoriilor, politica neatractivă de prețuri în special pentru biletele de grup sunt principalele critici aduse pe de utilizatori la adresa CFR Călători.
„Mie îmi pare rău că nu am avut posibilitatea la 18 ani de a pleca în Europa gratis cu trenul”, spune Ionuț Mirea, președintele Asociației Tinerilor Bucureșteni, la evenimentul de lansare. El spune că organizația pe care o reprezintă va promova proiectul pe care îl consideră bun pentru dezvoltarea personală.
CITEȘTE ȘI Trenurile CFR Călători au întârziat în 2017 aproape 9 ani. Despăgubiri au primit doar 70 de călători, dar nu pe rutele interne, din RomâniaSunt șanse ca proiectul să se permanentizeze, spune Mureșan, deputat al grupului popular care a fost raportor al Parlamentului European pentru bugetul UE pe anul în curs. Deja Comisia Europeană a luat o inițiativă în acest sens și este nevoie doar de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului Europei. Reacția, pare a fi pozitivă și la nivelul statelor-membre. La un Summit desfășurat recent la München, cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat că va susține proiectele care permit o integrare mai bună a Europei.
Mureșan spune că proiectul călătoriilor gratis cu trenul pentru tineri este un astfel de demers adecvat unei lumi globalizate. „Eu cred cu toată convingerea că izolarea nu este o soluție.” În cazul unei călătorii de grup, la fiecare 5 persoane trebuie să fie un lider care să se ocupe de documente.
Cei 750 de elevi români selectați vor avea posibilitatea să călătorească fie mai puține zile, fie până la 30 de zile în funcție de posibilitățile financiare pe care le au și de aceea a și fost lăsat un interval de timp la alegere aplicanților. În viitor, Uniunea Europeană ar putea realiza parteneriate cu hoteluri, cafenele, lanțuri hoteliere sau universități care să pună la dispoziție căminurile studențești pe perioada verii pentru acest proiect.
Mesajul inițiatorului către părinți este să manifeste deschidere: „Lăsați tinerii să călătorească, lăsați tinerii să meargă în Europa, să descopere lumea!”