O țigară din șapte este contrafăcută. În 2010, din 4 pachete fumate, unul provenea de pe piața neagră

O țigară din șapte este contrafăcută. În 2010, din 4 pachete fumate, unul provenea de pe piața neagră
scris 19 apr 2017

Contrabanda cu țigarete a scăzut în luna martie cu un punct procentual față de nivelul înregistrat în luna ianuarie, în prezent o țigară din 7 fumată în România fiind un produs achiziționat de pe piața neagră.

Ponderea produselor de contrabandă a fost în martie de 15,2%, un procent mai redus decât ultimul raportat de Novel Research, compania autoare a studiului, de 16,2% în ianuarie. Aceasta este ce-a de-a doua lună consecutivă în care piața neagră de țigarete este în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News

„Regiunea nord-est rămâne și în martie 2017 cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu 42,9%, procentul fiind în creștere cu 5,3 p.p. față de ianuarie 2017. Regiunile vest și sud-vest continuă să înregistreze în martie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (18,5%, respectiv 20,9%), cu toate că cifrele sunt în scădere față de ianuarie. Cea mai substanțială scădere a pieței ilicite se înregistrează în partea de sud-est a țării. Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină și în martie cea mai mare pondere (56,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (24,5%, în creștere cu 5,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2017) și Ucraina (15,8%, în scădere cu 1,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 0,1%, în scădere cu 1 p.p. față de începutul anului 2017”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

“Operațiunile Scut 1 si 2, inițiate de Vamă în februarie și încheiate la 1 aprilie, au avut efecte pozitive. Pe lângă rezultatele concrete, cum a fost captura uriașă din portul Constanța, de 14 milioane de țigarete, astfel de acțiuni au și rolul de prevenție și de descurajare a grupărilor infracționale. De asemenea, un rol important în continuarea scăderii contrabandei îl au reînființarea echipelor mobile în ianuarie 2017, reoperaționalizarea echipelor canine și înființarea Biroului Monitorizare Comerț Electronic.”, a precizat Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonator al activității structurilor vamale

Unii reprezentanți ai industriei se declară optimiști, alții sunt ai pesimiști. Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs, BAT Romania, se numără printre optimiști: „Guvernul poate câștiga lupta cu contrabandiștii. Cea mai bună dovadă este scăderea cu circa 17% a pieței negre în ultimele patru luni. Voința politică, acțiunea hotărâtă a autorităților și eforturile industriei au redus nivelul traficului ilicit de la 18%, cât era la finalul lui 2016, la 15%, cât este în prezent.”, susține Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs, BAT Romania.

O țigară din șapte este contrafăcută. În 2010, din 4 pachete fumate, unul provenea de pe piața neagră

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, în schimb, susține că această scădere ar putea fi temporară și urmată de o creștere abruptă, fără precedent, a pieței negre. “În condițiile în care cele cincisprezece scanere ale Vămii nu funcționează din diverse motive, iar echipele mobile, reînființate de curând, nu sunt suficiente, câinii special instruiți pentru depistarea țigaretelor ilegale rămân în continuare cel mai eficient mijloc de luptă împotriva contrabandei. Investiția în formarea echipelor canine este cu mult depășită de valoarea capturilor. Câinii nu pot fi corupți, iar prezența lor în punctele vamale are impact și contribuie la prevenție. JTI a donat, începând din 2010, circa 40 de câini și mașini special echipate, precum și hrana și necesarul pentru antrenament. Primii 12 câini ar urma să se pensioneze anul acesta. Din păcate, proiectul înlocuirii lor e blocat, undeva la ANAF, iar cățeii selectați pentru program îmbătrânesc”, a explicat reprezentantul JTI.

O țigară din șapte este contrafăcută. În 2010, din 4 pachete fumate, unul provenea de pe piața neagră

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, este prudentă: „Cu toate că raportul Novel a notat două scăderi consecutive ale indicelui comerțului ilegal cu țigarete, trebuie să conștientizăm că suntem încă departe de media europeană de 10% și că autoritățile trebuie să fie consecvente în măsurile luate pentru a diminua acest fenomen.”

„Pachetul de țigarete este cel mai taxat produs din România – 75-80% din preț reprezintă acciza, TVA, taxe și alte contribuții plătite la stat. La fiecare creștere a contrabandei, pierderilor la buget li se adaugă și resurse cheltuite de Poliție, Vamă, Poliția de Frontieră”, susține și Adrian Pirau, Director Comercial, Imperial Tobacco Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic
contrabanda
tigari
tutun