O epidemie de Norovirus este în evoluție în orașul Râșnov, unde în cursul săptămânii trecute peste 140 de persoane au ajuns la medic, având simptomatologie digestivă specifică, a anunțat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov.
Conform sursei citate, persoanele respective s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din județ cu vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă, spune DSP.
Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 au ajuns la unități spitalicești, iar un caz - un copil de 5 ani a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice, rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. "Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov", a precizat DSP Brașov într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.
Totodată, autoritatea sanitară brașoveană a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare, a menționat sursa citată.
Ce este infecția cu Norovirus
DSP Brașov menționează că infecția cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular "gripa stomacului", deși nu are nimic în comun cu infecția gripală. Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate duce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.
CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).
Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.