Numărul conflictelor armate la nivel mondial, cel mai mare după 1946

Numărul conflictelor armate la nivel mondial, cel mai mare după 1946
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2024

 În 2023, la nivel mondial s-a înregistrat cel mai mare număr de conflicte armate după 1946, chiar dacă, paradoxal, numărul țărilor aflate în conflict este în scădere, potrivit unui studiu norvegian, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Anul trecut, la nivel mondial s-au înregistrat 59 de conflicte, aproape jumătate dintre ele (28) în Africa, potrivit raportului Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (Prio), scrie Agerpres.

România - printre țările care au cele mai puține persoane angajate în sectorul activități financiare și asigurări CITEȘTE ȘI România - printre țările care au cele mai puține persoane angajate în sectorul activități financiare și asigurări

După Africa, regiunile lumii cele mai afectate de conflicte armate au fost Asia (17), Orientul Mijlociu (10), Europa (3) și America (1).

Cu toate acestea, numărul țărilor aflate în conflict a scăzut, de la 39 în 2022 la 34 în 2023. Numărul deceselor în luptă s-a redus și el la jumătate (în jur de 122.000), potrivit datelor colectate de Universitatea suedeză Uppsala de la organizații internaționale și ONG-uri.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina și a conflictului în desfășurare din Gaza dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, această cifră rămâne în continuare a treia cea mai mare din 1989.

"Violența la nivel global nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat de la sfârșitul Războiului Rece", a declarat Siri Aas Rustad, cercetătoare în cadrul Prio și autor principal al raportului care observa tendințele în perioada 1946-2023.

"Cifrele sugerează că imaginea de ansamblu a conflictului a devenit din ce în ce mai complexă, cu un număr mai mare de combatanți activi pe teritoriul aceleiași țări", a subliniat ea.

Potrivit Prio, creșterea numărului de conflicte are loc ca urmare a prezenței grupării jihadiste Statul Islamic care s-a răspândit în Asia, Africa și Orientul Mijlociu, precum și a implicării unui număr tot mai mare de actori neguvernamentali, precum jihadiștii din Jama'at Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM).

"Această evoluție face din ce în ce mai dificil ca actori precum grupurile umanitare și organizațiile societății civile să manevreze (...) și să îmbunătățească viața oamenilor", a mai spus Rustad.

Dacă numărul morților în luptă a scăzut anul trecut, numărul total din ultimii trei ani este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
conflicte
arme
razboi