Numărul autovehiculelor furate, descoperite de polițiștii de frontieră, este în creștere cu peste 40% în luna august

Numărul autovehiculelor furate, descoperite de polițiștii de frontieră, este în creștere cu peste 40% în luna august
scris 1 sep 2019

Polițiștii de frontieră au descoperit, în luna august a anului 2019, în urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, 32 de autovehicule (27 de autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar), care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 22 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creștere de peste 40%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (județul Satu Mare) și P.T.F. Nădlac II (județul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat și la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu și P.T.F. Calafat, precum și la granița cu R. Moldova, informează Poliția de Frontieră, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Persoanele implicate au fost cetățeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni, iar mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux - BMW, Audi sau Jaguar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați în traficul cu mașini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.

Atenționare de călătorie transmisă de MAE: Riscul incendiilor de vegetație se menține ridicat în mai multe zone din Grecia CITEȘTE ȘI Atenționare de călătorie transmisă de MAE: Riscul incendiilor de vegetație se menține ridicat în mai multe zone din Grecia

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credință”. Alții au susținut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta mașina în România și, la fel, nu cunoșteau că aceasta e furată.

Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea și a punctelor comune de contact.

Din analizele efectuate la nivelul Poliției de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanțiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracționale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre țările vest-europene cu finalitate în țările est-europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia de frontiera
autovehicule furate
masini furate