Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a distribuit până în prezent 2,2 miliarde puncte de restituire, iar pe baza dosarelor în așteptare ar urma să mai acorde încă 3,5 miliarde puncte, ceea ce ar duce întreaga piață, chiar și cu discount-ul existent, la un nivel de aproximativ 1 miliard de euro. Cel mai mare jucător pe acest segment pregătește o ofertă prin care dorește să achiziționeze aceste puncte la jumătate de preț pentru cei care nu vor să mai aștepte ani de zile banii de la stat, după ce discountul a fost de 75-80% în anii 2013-2014.
Fondul Proprietatea (FP), vehiculul prin care au primit reparații persoanele care au suferit abuzuri și au fost deposedați de bunuri de regimul socialist, este tranzacționat la Bursa de Valori București cu un preț care îi conferă societății o capitalizare de 9 miliarde lei (2 miliarde euro). O nouă piață a retrocedărilor este, însă, în formare, respectiv cea a punctelor de restituire prin care sunt despăgubiți cei care nu și-au dobândit proprietățile în natură sau nu au prins loc să se îndestuleze din Fondul Proprietatea.
Fără răbdare pentru a aștepta calendarul de retrocedare sau, pur și simplu, neîncrezători în angajamentul statului, mulți dintre cei care au primit respectivele puncte de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) s-au grăbit să le vândă cu discount mare în anii trecuți. Punctele au fost aruncate într-o piață dezorganizată, bazată pe anunțuri din ziare sau postări pe portaluri precum olx.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, în piață intră prima ofertă menită să transparentizeze piața gri a punctelor de restituire emise de ANRP.
Aceasta va fi derulată în perioada 8 februarie – 30 aprilie 2017, la prețul de 0,5 lei pe unitate, reprezentând un discount de 50% față de valoarea nominală a unui punct de 1 leu pe unitate. Alpha Quest, fondul înregistrat în Malta care a lansat această operațiune, țintește achiziția până la 400 milioane puncte de restituire.
Oferta se adresează exclusiv deținătorilor de drept ai punctelor și nu vizează achiziția de dosare sau drepturi litigioase, detalii complete fiind disponibile pe www.alphaquest.ro.
Vânzarea imediată a punctelor are trei avantaje semnificative:
- este eliminat riscul amânării plăților (deși prima tranșă va fi platită anul acesta, pentru următorii ani sumele trebuie incluse în bugetul de stat. Astfel, dacă anul acesta, prima tranșă de despăgubit înseamnă circa 440 milioane lei, de la anul aceasta poate crește semnificativ (pe masura ce noi puncte sunt alocate), iar bugetul pare a fi în pericol să nu poată suporta sumele în continua creștere.
- prin oferta derulată acum, orice deținător își poate vinde punctele la vedere, eliminând riscul intermediarilor și al comisioanelor.
- este înlăturat riscul de prețuri disciminatoare și negocieri la colț de stradă.
“Scopul nostru este de a aduce transparentizare și profesionalizare și in piața punctelor de despăgubire, astfel încât deținătorii să ia decizii informate asupra drepturilor câștigate după numeroși ani de așteptare” arată Ovidiu Fer, reprezentantul AlphaQuest.
El este rezervat cu privire la o estimare a participării la această ofertă de către titularii de puncte, având în vedere că nu există un precedent, iar piața este destul de puțin transparentă. Mizează totuși că ar putea achiziționa un număr de 100 milioane puncte, ceea ce ar ridica valoarea tranzacției la aproximativ 50 milioane lei (cu puțin peste 10 milioane euro), potrivit unui răspuns formulat pentru Profit.ro.
Fondul de investitii Alpha Quest cuprinde investitori din Europa Centrală și de Est.
Practic, Alpha Quest este singurul și cel mai mare cumpărător instituțional de puncte, sute de deținători de decizii de compensare în puncte de despăgubire alegând să-și valorifice punctele și astfel să elimine riscul amânărilor și al schimbarilor legislative.
Câte dosare cunt și câte la câte puncte de restituire ar urma să se ridice piața
Piața este abia la început, având în vedere punctele de retrocedare acordate, longarea termenelor de distribuire de cash în baza lor de către stat și dosarele aflate în analiza Autorității de Resort sau pe rolul instanțelor de judecată.
Oficial nu există date centralizate de ANRP, dar calcule ale Alpha Quest pe baza datelor publicate de Autoritate indică faptul că au fost acordate 2,2 miliarde puncte, o valoare nominală de aproape 500 de milioane euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Situație ușor înghețată la producătorul înghețatei Amicii: datorii de 4 milioane euro, în principal către bănciValul retrocedărilor continuă. Cel mai activ jucător în domeniu estimează cât ar urma să treacă din mâna statului către persoanele care solicită reparații. La ANRP sau primării sunt aproximativ 50.000 de dosare cu cereri de retrocedare.
Având în vedere rata de respingere, ar reieși că aproximativ 12.000 de dosare ar urma să fie acceptate, iar la nivelul mediu de 290.000 de puncte pe decizie, ar rezulta că se vor elibera aproximativ 3,5 miliarde puncte. Adăugate celor existente, vedem că piața de aproximativ 5,7 miliarde puncte, cu un discount aplicat tot ar reprezenta aproape 1 miliard de euro.
„Vorbim de o piață masivă, de dimensiunea unui emitent mare de la BVB”, a declarat Fer, care, înainte de a pune bazele acestui fond, a mai avut o experință similară în intermedierea acțiunilor Fondul Proprietatea din partea brokerului Wood & Company din Republica Cehă.
Nu înseamnă că vor fi toate aceste puncte tranzacționabile. Fer estimează free-float-ul la aproximativ 10-15% și spune că deja fondul pe care îl reprezintă concentrează o mare parte din aceste puncte, achiziționate în ultimii ani.
De ce este greu să ajungi la vânzători
Reprezentantul Alpha Quest a explicat pentru Profit.ro de ce unele puncte nu vor intra vreodată în piața secundară. În primul rând, multe persoane nici nu știu că au primit puncte; fie au murit așteptând, iar moștenitorii nu cunosc detalii ale demersului, fie ANRP a expediat informările cu privire la distribuirea punctelor pe adresele de domiciliu, iar persoanele respective nu mai locuiesc acolo.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Record absolut de înmatriculări mașini second-hand în prima zi în care românii au scăpat de taxeÎn al doilea rând, alți proprietari de puncte știu că le dețin, dar nu știu ce să facă mai departe cu ele. Nu găsesc o cale transparentă de a le vinde. Finalmente, o a treia categorie, știe că le are, dar nu le convine să le întrăineze cu discount. Cum nu le convine prețul, așteaptă banii cash de la guvern an de an.
Alpha Quest atacă a doua categorie, în ideea că vor folosi fondul ca cel mai transparent cumpărător al acestor puncte. Ei mizează pe o piață tot mai mare.
„Pe măsură ce numărul de puncte crește, ar trebui să crească și oferta de vânzare”, spune Vlad Neacșu, reprezentant al fondului înregistrat în Malta.
Reprezentanții fondului subliniază că ei sunt cumpărători doar de puncte în regim transparent și nu sunt interesați de preluarea de drepturi litigioase pentru dosare în curs de soluționare. „Noi nu suntem samsari”, precizează Fer.
Câte puțin an de an, banii ar urma să vină de la stat
Care este calea prin care se restituie? Guvernul acordă an de an o sumă, iar din bugetul alocat plătește un procent din puncte. Statul a tăiat recent perioada de despăgubire pentru cei care dețin punctele în prezent la 5 ani, de la 7 ani, prin majorarea procentului din puncte plătit la 20%, de la 14%.
Cei de la Alpha Quest au, însă, în vedere, că aceste alocări s-ar putea să se schimbe și nu exclud ca procesul să se prelungească.
„Piață va fi și pe următorii 10 ani”, zice Fer.
Fondul, demarat inițial ca o firmă mică în Republica Cehă, are investitori persoane fizice din Europa Centrală și de Est, care au în vedere un orizont de timp larg.
Răscumpărările din fond nu sunt permise pentru o perioadă extinsă de timp, spune Michal Kosac, reprezentant al Alpha Quest.
Este o înțelegere pe care o au investitorii – persoane fizice din Polonia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă – care înțeleg sistemul pentru că el a fost aplicat de Republica Cehă în anii ’90.În România nu au atacat piața.
Dacă au puncte, fie că vor să aștepte, fie vor fi vânzători, iar dacă sunt interesați de un astfel de plasament, pot face ei înșiși achizițiile.
Un vad pentru vânzători, până acum inexistent
Cum stau lucrurile în partea de ofertă? În piață vor fi aproximativ 20.000 de deținători de puncte. Este însă greu de ajuns la ei. Până în prezent, cel mai ușor a fost prin rețelele de avocați sau prin urmărirea unor adrese în actele oficiale ale ANRP.
Cei de la Alpha Quest vor să creeze un vad pentru a realiza aceste achiziții. Ofertele lor sunt la discount, dar în același timp vânzătorul scapă de orice risc și ia banii dintr-o dată, fără a mai aștepta distribuirea anuală de cash de la stat. În plus, au avantajul de a nu mai negocia la colț de stradă. „Totul este la vedere și este un efort de a transparentiza această piață.”
O piață care se naște din domeniul cu renume rău al retrocedărilor
Cei mai activi investitori de pe piața punctelor de restituire sunt conștienți de faptul că intră într-o zonă maculată de scandaluri publice. Au auzit de sintagma „Mafia de la ANRP” și de dosarele penale deschise. Știind că suntem singura țară unde încă se mai fac retrocedări, nu se pronunță nici măcar asupra oportunității.
„Noi nu suntem aici să judecăm acest proces. Nu știu dacă e bine sau rău. Noi ne jucăm în cadrul pe care ni l-a oferit statul”, spune Neacșu, care, înainte de a veni la Alpha Quest, a fost timp de 6 ani manager de portofoliu la Allianz Țiriac Pensii.
Fer precizează că ei vor fi colectori pasivi ai creanței de stat, cumpărători de flux numerar discountat.
„Avem o atitudine foarte pasivă de cum statul gestionează proiectul ăsta”, spune Fer.
Cum a mers prețul punctelor în piața dezorganizată
Alpha Quest a efectuat achizițiile prin „tranzacții multe și mici”, doar 3 dintre acestea depășind nivelul de 10 milioane puncte. Majoritatea celor care au vândut sunt persoane cu probleme sociale, care au nevoie de bani acum și nu au orizont de așteptare în calendarul distribuirilor multianuale de cash ale statului. Vor să cumpere un apartament, trebuie să facă o operație; alții, pur și simplu, nu au încredere în stat.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul lansează programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euroOferta la 0,50 lei pe punct este la un preț la care nu s-au mai făcut consistent tranzacții. Inițial, punctele erau achiziționate la prețuri reprezentând aproximativ 20% din valoarea nominală, pentru ca prețul să urce către 0,40 lei pe unitate către a doua parte a anului trecut. Cei de la Alpha Quest nu exlud să mai urce, după cum iau în calcul că prețul s-ar putea plafona sau chiar întoarce, având în vedere efectul de „overhang” din piață.
Astfel, pe măsură ce tot mai mulți oameni vor primi punctele, vor fi tot mai multe unități la vânzare, ceea ce va crea presiune și o lipsă a sentimentului de urgență din partea cumpărătorilor.
Puncte da, terenuri nu
În baza punctelor, statul ar urma să organizeze licitații pentru distribuirea de terenuri agricole. Este o variantă privită cu neîncredere de cei care acumulează punctele. „Din punctul nostru de vedere, aceste licitații sunt utopice, considerând amânările succesive și informațiile trimise de diverse instituții”, spune Neacșu.
Inițial, lista cu activele scoase la lictații ar fi trebuit publicate în mai 2015. A fost amânată pentru finele lui 2015, apoi pentru mijlocul lui 2016 și sfârșitul lui 2016. Finalmente, guvernul Cioloș a promovat pe 21 decembrie 2016 o ordonanță de urgență pentru o nouă împingere a termenului.
Alpha Quest este societate care operează în domeniul financiar și nu crede că are expertiza pentru a concentra suprafețe arabile. „Partea de terenuri, personal, nu mă atrage deloc”, conchide Fer.