Noua impozitare a contractelor part-time, prezentată anterior în exclusivitate de Profit.ro, trebuie aplicată de astăzi. Este astfel introdusă plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte. Un document recent redactat și aflat în posesia Profit.ro relevă că numărul contractelor de muncă active a crescut de la începutul anului cu peste 171.000, la 6,395 milioane, dar cu creșteri mai rapide pentru contractele pe perioadă determinată și cele cu timp.
Astfel, numărul contractelor de muncă active a crescut de la începutul anului cu peste 171.000, de la 6,224 milioane în ianuarie la 6,395 milioane la 24 iulie anul acesta. Raportat la iulie anul trecut, a urcat cu 151.000 (2,4%).
Comparativ cu datele din iulie anul trecut, sunt constatate, însă, creșteri mai rapide pentru contractele pe perioadă determinată raportat la cele cu perioadă nedeterminată, dar și pentru cele cu timp parțial comparativ cu cele cu normă întreagă, acestea din urmă fiind vizate de la 1 august de măsuri ale Guvernului care ar trebui să descurajeze utilizarea lor de către angajatori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La 24 iulie anul trecut, numărul contractelor de muncă active se situa la 6,244 milioane, potrivit datelor obținute de Profit.ro.
Ordonanța care schimbă impozitarea contractelor part-time, prezentată anterior în exclusivitate de Profit.ro, a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și trebuie aplicată de la 1 august. Forma finală aprobată de Executiv relevă că statul a renunțat la ideea de a cere o declarație pe propria răspundere persoanelor care realizează în aceeași lună venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, gândindu-se acum la o altă procedură, care va fi stabilită de Ministerul Finanțelor.
Evoluția numărului de contracte în funcție de durată
În funcție de durată, au înregistrat creșteri atât contractele de muncă nedeterminată, cât și cele pe perioadă determinată. Astfel, numărul de contracte cu perioadă nedeterminată s-a situat la 5,882 milioane în iulie anul acesta, în creștere cu 0,8% față de 5,835 miliarde în iulie anul trecut. În ianuarie au fost consemnate 5,772 milioane de contracte cu perioadă nedeterminată, cu 1% mai puțin comparativ cu iulie 2016.
Contractele cu perioadă determinată au avut un ritm de creștere semnificativ mai accelerat, cu 25% în ultimele 12 luni, de la 409.443 în iulie anul trecut la 513.092 în iulie anul acesta. În ianuarie, numărul de contracte cu perioadă determinată se situa la 451.583.
În contextul creșterii accelerate a numărului de contracte pe perioadă determinată, ponderea acestora în total a urcat de la 6,56% în iulie anul trecut la 7,25% în ianuarie și la 8,02% în iulie anul acesta.
Contractele cu normă întreagă sau part-time
Evoluția a fost similară și în ce privește timpul de lucru pe parcursul unei săptămîni, ritmul de creștere pentru normele parțiale fiind în ultimele 12 luni semnificativ mai rapid decât pentru contractele cu normă completă.
Astfel, contractele cu normă întreagă au urcat cu 1,8%, de la 5,14 milioane în iulie anul trecut la 5,234 milioane în aceeași lună a acestui an. La începutul anului, numărul lor se situa la 5,094 milioane.
Normele parțiale au avansat în ultimele 12 luni cu 5,3%, de la 1,103 milioane la 1,161 milioane. În ianuarie, numărul de contracte part-time se situa la 1,13 milioane.
CITEȘTE ȘI CNIPMMR solicită Avocatului Poporului să se sesizeze privind asigurările sociale pentru contractele de muncă part-timeCa urmare a avansului mai accelerat, ponderea numărului de contracte part-time a crescut de la 17,68% din total în iulie anul trecut la 18,16% în iulie anul acesta.