Societatea Complexul Energetic Valea Jiului trebuie să meargă mai departe, astfel încât minerii onești să poată beneficia în continuare de o pâine, iar România să beneficieze în calendarul asumat de o sursă de energie sigură și constantă, atrage atenția ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Precizările oficialului de la Energie vin în urma verificărilor efectuate la compania minieră de o echipă a Direcției Servicii Interne - Serviciul Inspecție din cadrul Ministerului Energiei, arată Agerpres.
"Am atras atenția în nenumărate rânduri conducerii Societății Complexul Energetic Valea Jiului că, odată cu acordarea unei sume importante de la buget ca ajutor de stat, vine și o mare responsabilitate în gestionarea fondurilor publice guvernamentale. Mi-am pus la dispoziție - în mod public - numărul de telefon, cu ocazia vizitelor în Valea Jiului, solicitând minerilor să îmi sesizeze direct orice aspecte ilegale sau neconforme. Încă din prima zi a percheziției efectuate de DIICOT Hunedoara, am dispus trimiterea corpului de control care a constatat lucruri care nu fac cinste profesiei de miner. Cred că societatea trebuie să meargă mai departe, astfel încât minerii onești să poată beneficia în continuare de o pâine iar România să beneficieze în calendarul asumat de o sursă de energie sigură și constantă. Atât eu cât și colegii din minister ne oferim tot concursul față de organele de urmărire penală, în scopul aflării adevărului și al tragerii la răspundere penală, în mod exemplar, a persoanelor responsabile. România are nevoie de profesioniști în companiile de de stat, cu atât mai mult într-un sector confruntat cu provocările politicilor de tranziție energetică", a afirmat Sebastian Burduja.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în perioada 8- 12 iulie 2024, o echipă de inspecție din cadrul Direcției Servicii Interne, Serviciul Inspecție, organ de control de la nivelul Ministerului Energiei, a desfășurat o misiune specifică la nivelul Societății Complexul Energetic Valea Jiului S.A.
Acțiunea a vizat verificarea modului în care s-a realizat recrutarea/angajarea/promovarea personalului, prezența/pontajul angajaților (inclusiv suspendări CIM, concedii medicale), respectiv alte drepturi de personal.
Una dintre concluzii se face referire la faptul că în activitatea de recrutare/selecție a personalului a rezultat necesitatea intervenției asupra documentelor procedurale, în sensul completării acestora în vederea creșterii nivelul de transparență și al acurateții procesului de selecție.
De asemenea, cu privire la promovarea personalului, s-a desprins necesitatea completării documentelor procedurale cu prevederi concrete constând în algoritmi/etape de evoluție profesională fundamentate pe criterii de competență/studii/vechime în specialitate.
CITEȘTE ȘI Gigantul Samsung se implică în studiul de fezabilitate pentru mini-reactoarele nucleare americane din RomâniaÎn ceea ce privește suspendarea raporturilor de muncă a rezultat faptul că sunt angajați care au solicitat suspendarea Contractului Individual de Muncă (CIM), de regulă anual și în special pe timpul verii, pentru rezolvarea unor probleme personale.
Totodată, în cazul concediilor medicale, anumiți angajați au beneficiat sau beneficiază de concedii medicale frecvente, pe diferite diagnostice. "Se reține, de asemenea, faptul că, în unele cazuri suspendarea CIM reprezintă o alternativă a concediului medical suprapus concediului de odihnă planificat, pentru a se efectua deplasări în afara țării, în vederea obținerii de venituri suplimentare", se menționează în comunicat.
CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat producția de gaze cu peste 4%. Cea de energie a scăzut cu mai mult de 9%Potrivit sursei citate, la capitolul pontaje, sporuri și alte drepturi de care beneficiază angajații societății, în urma verificărilor preliminare, au rezultat suspiciuni privind săvârșirea de infracțiuni, ceea ce va duce la transmiterea Raportul de inspecție către Ministerul Public, în vederea valorificării constatărilor și concluziilor din cuprinsul acestuia și al efectuării urmăririi penale cu privire la faptele sesizate.
"În considerarea aspectelor semnalate în presa locală și ca urmare a verificărilor preliminare desfășurate în legătură cu activitatea din data de 09.07.2024 a unui angajat al PRESTSERV Petroșani, echipa de inspecție a propus Consiliului de Administrație al SCEVJ SA/Directorului general, declanșarea procedurii de cercetare disciplinară", notează Ministerul Energiei.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariuÎn urma concluziilor rezultate, s-au dispus măsuri în sarcina structurilor de specialitate ale Ministerului Energiei, precum și Consiliului de Administrație al Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, ținând cont și de cercetările penale în curs
DIICOT a făcut percheziții recent la Complexul Energetic Valea Jiului, fiind vizați directorul general Eusebiu Bebi Durbacă și alți angajați. Consiliul de Administrație a cerut clarificări, pentru a analiza eventuala demitere a directorului general, iar ministrul Energiei anunță că a trimis Corpul de control pentru a verifica angajările din perioada 2023-2024.
”La data de 03.07.2024, Ministerul Public - Direcția de Invetigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Hunedoara a efectuat acte de urmărire penală la sediile Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, societate cu capital integral de stat. La data de 04.07.2024, Consiliul de Administrație, întrunit în ședință la ora 09.00, a luat act de Mandatul de percheziție domiciliară nr. 75/2024, efectuat la sediul social al Societății Complexul Energetic Valea Jiului S.A. în data de 03.07.2024, precum și de celelalte activități de cercetare penală efectuate la sediul societății și care privesc persoana domnului director general Eusebiu Bebi Durbacă și alți angajați, în limita informațiilor devenite publice sau îndeobște cunoscute, în dosarul penal 120/23/P/2023”, a transmis MInisterul Energiei, într-un comunicat de presă, citat de news.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu de vegetație în California, unde temperaturile se apropie de 46 de grade Celsius. Peste 25 de mii de persoane au fost evacuatePotrivit documentului citat, prin decizia CA nr. 26/04.07.2024, Consiliul de Administrație a decis emiterea unei adrese către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara cu privire la obiectul dosarului penal, calitatea procesuală a directorului general Eusebiu-Bebi Durbaca, precum și orice alte informații relevante în dosarul penal nr. 120/23/P/2023 din data de 28.06.2024, fără a se afecta caracterul nepublic al urmăririi penale, în vederea analizării de către Consiliul Administrație a motivelor de justă cauză privind revocarea/nerevocarea directorului general.
”Consiliul de Administrație a transmis DIICOT întreaga disponibilitate de colaborare cu organele de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, se mai arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI Om de afaceri din Capitală, reținut după ce a fost prins în flagrant de DNA cu o mită de 70.000 de de euro, bani pe care i-ar fi pretins ca să intervină pentru obținerea unui aviz destinat unui imobil turnDe asemenea, ministrul Sebastian Burduja a dispus trimiterea Corpului de control al ministrului Energiei pentru ”investigarea modalității în care s-au efectuat angajările în perioada 2023-2024, a modalității în care s-au efectuat pontajele angajaților, modalitatea în care se iau conediile medicale la nivelul societății, modalitatea executării ajutorului de stat reglementat prin OUG nr. 129/2023, precum și alte aspecte relevante”.
”Integritatea, transparența și respectarea legii nu sunt negociabile. Am spus permanent, inclusiv cu ocazia vizitelor de lucru în Valea Jiului, că salvarea locurilor de muncă de la Complexul Energetic Valea Jiului și alocarea fondurilor din bugetul statului în acest scop vin cu o mare răspundere: gestiunea cu maximă atenție și rigurozitate a acestor finanțări. Vom pune la dispoziția organelor de cercetare penală absolut toate documentele necesare și vom da tot concursul acestor proceduri. Ne dorim ca toți cei care au greșit, dacă sunt găsiți vinovați, să răspundă exemplar pentru faptele lor. Și așa va fi” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
CITEȘTE ȘI Consilierii lui Joe Biden spun că președintele are probleme să funcționeze după ora 16:00Ministerul Energiei anunță că va publica rezultatele controlului și va dispune, prin Adunarea Generală, măsurile de redresare care se impun.
Anterior a fost anunțat că mai multe percheziții au loc în Valea Jiului la sediul administrativ al Complexului Energetic Valea Jiului, dar și la unitățile miniere care sunt subordonate acestei companii de stat.
Mascații au descins atât la Complexul Energetic Valea Jiului cât și la minele din Valea Jiului.
CITEȘTE ȘI Deputatul Dan Vîlceanu - urmărit penal pentru ultraj și purtare abuzivăComplexul Energetic Valea Jiului are director general, numit pe legea corporativă, de la sfârșitul lunii iunie pentru următoarea perioadă de patru ani, astfel că Eusebiu Durbaca a început mandatul cu o activitate ” monitorizată”.