Ministrul Digitalizării: Românii vor avea în acest an aplicație unică pentru a scăpa de ghișee în relația cu statul

Ministrul Digitalizării: Românii vor avea în acest an aplicație unică pentru a scăpa de ghișee în relația cu statul
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2024

Românii vor avea, până la finalul acestui an, o aplicație unică pentru a scăpa de ghișee și hârtii în relația cu statul, contractul pentru realizarea aplicației urmând să fie semnat săptămâna viitoare, a anunțat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Prezent într-o conferință de presă la PSD Arad, ministrul Bogdan Ivan a declarat că urmează o perioadă de transformare a administrației prin migrarea "spre servicii publice din format exclusiv fizic în format hibrid și online", el precizând că există 170 de milioane de euro atrași din fonduri europene pentru aceste servicii digitalizate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed
Deocamdată doar românii sunt interesați de prima mașină electrică autohtonă. Prețul - jumătate de milion de euro CITEȘTE ȘI Deocamdată doar românii sunt interesați de prima mașină electrică autohtonă. Prețul - jumătate de milion de euro

"În momentul de față pregătim o schimbare radicală în paradigma administrației publice din România, pentru că ne-am săturat cu toții de acea cerere care trebuie depusă online la ghișeul nr. 3 de la etajul II. În urma renegocierii cloud-ului guvernamental și a arhitecturii de cloud, suntem în stadiul în care Comisia Europeană a dat undă verde pentru a avea această arhitectură extrem de importantă și în luna martie o să scoatem în licitație publică cloud-ul guvernamental. În același timp, săptămâna viitoare o să semnăm contractul pentru aplicația unică a statului român, adică un singur loc în care să avem documentele de identitate sau să putem să plătim unele taxe. Mai simplu spus, să aducem statul la un click distanță pentru fiecare român", a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul a mai spus că țara noastră este pe ultimul loc în UE la digitalizare pe anumite segmente ale serviciilor publice.

"Cloud-ul guvernamental, platforma de interoperabilitate a datelor, migrarea serviciilor într-o singură aplicație reprezintă partea nevăzută a tot ceea ce înseamnă arhitectura sistemului digital al administrației din România. Sunt lucruri pe care alte state le-au început acum 20 de ani, noi am început acum un an să facem această tranziție. Și eu sunt la fel de frustrat atunci când văd că în relație cu foarte multe autorități ale statului trebuie să mergi cu dosarul cu șină și cu formatul de hârtie", a spus ministrul Digitalizării.

El consideră că digitalizarea va dura câțiva ani, iar "principala frână e mentalitatea acelor oameni care lucrează cu date, care lucrează cu hârtii în instituții".

"Unii oameni se întreabă pe bună dreptate dacă job-ul lor va mai exista peste unu, doi sau cinci ani de zile. Ce e foarte important să știe toți oamenii din administrația din România este că acei funcționari publici care sunt performanți nu vor putea să fie înlocuiți niciodată", a subliniat ministrul Bogdan Ivan.

De asemenea, oficialul guvernamental a mai menționat că până la finalul anului, "dacă toate se vor derula conform calendarului, vom avea acea aplicație unică în care fiecare român să aibă în format digital și permisul și pașaportul și actele de studii, să fie asociată și cu cardul bancar al fiecărui om". 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul digitalizării
ghișeu