Purtătorul de cuvânt al MAE Radu Filip i-a răspuns sâmbătă purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, care s-a referit la ”redenumirea” limbii molodovenești limba română, precizându-i acesteia că principele Dimitrie Cantemir a afirmat cu secole în urmă că Țara Românească și Moldova au aceeași limbă și că nu există „limba moldovenească”, sugerând totodată că Zaharova se numără printre cei cei care ”refuză realitatea și nu cunosc istoria”.
”O scurtă reamintire pentru cei care refuză realitatea și nu cunosc istoria: principele Dimitrie Cantemir a afirmat cu secole în urmă că Țara Românească și Moldova au aceeași limbă. Nu există „limba moldovenească”, doar română”, a scris pe contul său de pe rețeaua socială X, purtătorul de cuvânt al MAE, citată de News.ro.
El a răspuns astfel afirmațiilor făcute de purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova care sa referit la ”redenumirea” limbii molovenești limba română.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Pe 30 octombrie, oficialii moldoveni au suspendat licențele a șase posturi de televiziune care ar fi promovat interese străine. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu este cetățean al României și totuși interesele altor țări sunt promovate de canalele rusești? Ești sigur că asta are sens? Un cetățean al României, fiind liderul Moldovei, a redenumit limba moldovenească română. Și totuși, se spune că canalele rusești promovează interese străine. Este o lume cu oglindă. Acești oameni nu pot fi atât de siguri că orice știre falsă va funcționa”, a declarat Zaharova joi, după ce șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteață a propus Comisiei pentru Situații Excepționale să suspende temporar licența a șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, între care Publika TV, și blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 - inclusiv site-ul agenției oficiale de presă ruse TASS - sunt gestionate direct de Moscova.
În martie, după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea care prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”, Zaharova a susținut că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreba a cui este acum Basarabia.
”Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis atunci Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.