Lipsa de personal impune soluții: Guvernul se pregătește să lase antreprenorii să angajeze mai mulți străini. Cererile de angajare a străinilor au crescut cu 165%

Lipsa de personal impune soluții: Guvernul se pregătește să lase antreprenorii să angajeze mai mulți străini. Cererile de angajare a străinilor au crescut cu 165%
scris 15 iul 2019

După ce la începutul anului a aprobat pentru anul în curs 20.000 de avize pentru muncitori străini, estimând că angajatorii vor avea nevoie de această forță de muncă, Guvernul se pregătește acum să majoreze aceste avize cu încă 10.000. În prima jumătate a anului, numărul cererilor de angajare a străinilor a crescut cu 165% față de aceeași perioadă din 2018.

De ce este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din 2016, când un hotel din Poiana Brașov a recrutat angajați din Filipine.

Urmărește-ne și pe Google News

Context: La finele anului trecut, în luna decembrie, Guvernul pregătise aprobarea unui contingent de 13.500 lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România. În luna ianuarie, însă, Executivul a aprobat un contingent majorat cu aproape 50% față de estimările inițiale, respectiv de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează

În primele 6 luni ale anului curent, însă, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, au fost înregistrate peste 13.100 de cereri pentru eliberarea avizului pentru angajare/detașare în muncă.

Astfel, până la 23 iunie, au fost eliberate 10.840 avize de angajare/detașare, din care: pentru lucrători permanenți – 9.554; pentru lucrători detașați – 760; lucrători înalt calificați – 130; persoane transferate în cadrul aceleiași companii - ICT– 287; lucrători transfrontalieri – 62; lucrători sezonieri – 45; lucrători au pair – 1; lucrători stagiari - 1.

În comparație cu aceeași perioadă a anului 2018, când au fost eliberate 4.091 avize de muncă/detașare, a fost înregistrată astfel o creștere cu 165% a numărului de avize de muncă/detașare eliberate.

ULTIMA ORĂ Acțiunile la purtător - interzise în România, Iohannis a promulgat legea. Băncile vor fi obligate să monitorizeze mai strict politicienii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acțiunile la purtător - interzise în România, Iohannis a promulgat legea. Băncile vor fi obligate să monitorizeze mai strict politicienii

În același timp, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019, care au fost puse la dispoziția persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, 64.091 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.

Prin urmare, Guvernul a apregătit o hotărâre pentru suplimentarea cu 10.000 a contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019.

Profit.ro a relatat că dacă în 2017 numărul muncitorilor din afara Uniunii Europene pentru care autoritățile au emis avize de angajare se situa la aproape 5.000, anul trecut acest număr aproape s-a dublat, apropiindu-se de 10.000. 

FOTO Stadiul construcției stadioanelor pentru Euro 2020: Doar Steaua va putea fi folosit. Gică Popescu: Stadioanele și metroul spre Otopeni au fost angajamente suplimentare. Am realizat 95% din ce ne-am angajat CITEȘTE ȘI FOTO Stadiul construcției stadioanelor pentru Euro 2020: Doar Steaua va putea fi folosit. Gică Popescu: Stadioanele și metroul spre Otopeni au fost angajamente suplimentare. Am realizat 95% din ce ne-am angajat

Conform datelor prezentate de Profit.ro, în primii 10 ani cu statut de țară membră a Uniunii Europene, România a importat muncitori în special din Turcia și China, respectiv între 400-600 de muncitori anual, în condițiile unui contingent anual cuprins între 1.400 și 2.900 de muncitori străini. 

O excepție notabilă au făcut-o însă anii 2008 și 2009, care au premers crizei economice și financiare.

Atunci, România a emis 14.884 de avize de angajare în 2008, din care 4.832 pentru muncitori din Turcia, 4.683 pentru muncitori din China, respectiv 1.202 pentru muncitori din Republica Moldova. Aproape 10.000 din aceste avize emise în 2008 au fost acordate pentru muncitori permanenți. În 2009, numărul muncitorilor străini recrutați a fost de 4.800, din care 1.405 din Turcia, iar 1.395 din China.  

Ultimii doi ani au marcat revenirea la cifrele de dinaintea crizei economice în ce privește muncitorii străini prezenți pe piața muncii locale.

Astfel, în 2017 au fost emise avize de angajare pentru 4.923 de muncitori din afara spațiului UE, din care 3.854 pentru muncitori permanenți. Anul trecut, cifra aproape că s-a dublat ajungând la 9.442 de avize de angajare pentru străini, din care 6.423 pentru muncitori străini.

EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar "bucățile" - transferate la administrațiile județene ale ANAF. Finanțele și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului

Conform Ordonanței 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, Guvernul decide anual contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși, în funcție de politica privind migrația forței de muncă și situația pieței muncii din România. Practic, autoritățile române stabilesc în fiecare an cât de mulți muncitori străini pot fi înregistrați în țară.

Pentru anul trecut contingentul aprobat inițial a fost: lucrători permanenți – 4.000 (față de 3.000 anul trecut, suplimentat ulterior cu încă 2.000); lucrători detașați – 1.200 (700 anul trecut, suplimentat ulterior cu 1.000); persoane transferate în cadrul aceleiași companii – 700; lucrători înalt calificați – 500, lucrători sezonieri - 400; lucrători stagiari - 100; lucrători transfrontalieri – 100.

Ulterior, în luna august, argumentând prin deficitul înregistrat pe piața forței de muncă din România, necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare sau meserii care nu poate fi acoperită de lucrătorii români și prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale, Guvernul a decis dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
muncitori
straini
aviz
guvern
numar
contingent