La fel ca Amazon, Google pune intimitatea utilizatorilor săi pe plan secund pentru a-și îmbunătăți sistemele de inteligență artificială cu ajutorul înregistrărilor audio.
Publicația belgiană VRT NWS a aflat că Google favorizează aceeași practică despre care s-a afla la începutul anului că o folosește Amazon: transcrie înregistrările audio ale utilizatorilor săi.
Ca și Amazon, Google contractează companii terțe, pe care le plătește pentru a transcrie comenzile și dialogurile utilizatorilor săi. Angajații acestora pur și simplu ascultă înregistrările și scriu pe hârtie ce aud.
Companiile de tehnologie folosesc aceste înregistrări pentru a-și perfecționa sistemele de inteligență artificială în arii precum interpretarea naturală a vorbirii. Cu cât mai multe date procesează sistemele de AI, cu atât devin mai competente.
CITEȘTE ȘI YouTube lansează noi funcții de monetizare pentru creatorii de conținut și un nou tip de playlist pentru conținutul educaționalProblema este că în acest fel informații intime alte utilizatorilor pot ajunge la urechile necunoscuților. De multe ori, sunt realizate înregistrări din greșeală, iar la contractori ajung conversații normale, purtate în casă, fără intenția folosirii asistentului digital.
Într-un caz, din 1.000 de înregistrării copiate de un angajat în cursul unei săptămâni, 153 au fost realizate accidental. În cadrul lor pot fi auzite conversațiile membrilor unei familii sau discuțiile dintr-un grup de prieteni.
Google se apără spunând cu doar 0,2% din totalul înregistrărilor făcute de Google Assistant ajung să fie transcrise de contractori și prin intermediul acestora nu pot fi identificați vorbitorii.
Chiar și așa, conform specialiștilor în domeniul juridic, există cauză pentru a intenta un proces împotriva companiei americane pe baza acestor înregistrări.