Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se vor angaja, duminică, să finanțeze o distribuție echitabilă a vaccinurilor, medicamentelor și testelor pentru Covid-19, în jurul lumii, astfel încât țările sărace să nu fie lăsate pe dinafară, arată un proiect de comunicat al reuniunii G20, transmite Reuters.
”Nu vom cruța niciun efort pentru a asigura disponibilitatea lor accesibilă și echitabilă pentru toți oamenii, în conformitate cu angajamentele membrilor de a stimula inovația. Recunoaștem rolul imunizării extinse ca bun public global”, afirmă liderii în proiectul declarației G20, potrivit News.ro.
Aceștia afirmă că economia globală a început să redreseze, dar recuperarea a rămas ”inegală, extrem de incertă și supusă riscurilor ridicate de scădere”.
Totodată, aceștia se angajaează să continue să utilizeze toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât va fi necesar pentru a proteja viețile, locurile de muncă și veniturile și încurajează băncile multilaterale de dezvoltare să își consolideze eforturile pentru a ajuta țările să facă față crizei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Uniunea Europeană a cerut 4,5 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului, de la G20, pentru a plăti instrumentele de luptă anti-COVID-19 pentru țările mai sărace.
Proiectul solicită, de asemenea, creditorilor privați să se alăture unui moratoriu referitor la serviciul datoriilor, pe care G20 dorește să îl extindă până la jumătatea anului 2021 și, eventual, pe o perioadă mai îndelungată, și susține un cadru comun pentru gestionarea problemelor referitoare la datorii dincolo de acesta.
Liderii recunosc, de asemenea, dificultățile specifice cu care se confruntă țările din Africa și micile state insulare în curs de dezvoltare, reflectând o recunoaștere tot mai mare a faptului că chiar și unele țări cu venituri medii ar putea avea nevoie de reducerea datoriilor ca urmare a pandemiei.
Dornici de a fi mai bine pregătiți pentru orice potențială următoare pandemie care ar putea apărea, liderii G20 au declarat, de asemenea, că se vor angaja ”să promoveze pregătirea, prevenirea, detectarea și răspunsul la pandemie la nivel mondial” și ”la schimbul continuu de date transparente standardizate, și de informații".
În timp ce democratul Joe Biden - un multilateralist recunoscut - se pregătește să-l înlocuiască pe Donald Trump în funcția de președinte american peste două luni, declarația G20 adoptă un ton mai îndrăzneț referitor la comerțul internațional, schimbările climatice și rolul Organizației Mondiale a Sănătății.
Trump, care a favorizat acordurile bilaterale, a redus sprijinul pentru instituțiile multilaterale, cum ar fi Organizația Mondială a Comerțului, iar în acest an a amenințat că renunță la Organizația Mondială a Sănătății, cu excepția cazului în care aceasta va fi reformată. Administrația sa a blocat anterior referirile la schimbările climatice din comunicatele G20.
”Sprijinirea sistemului de tranzacționare multilateral este acum mai importantă ca oricând. Ne străduim să asigurăm un mediu comercial și de investiții liber, corect, inclusiv, nediscriminatoriu, transparent, previzibil și stabil și să menținem piețele deschise ”, afirmă proiectul de declarație.
G20 mai afirmă că se va urmări o modalitate de impozitare a giganților tehnologici internaționali precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, astfel încât acești să își plătească partea echitabilă din impozite.
Schimbarea iminentă de la Casa Albă pare de asemenea, să deblocheze un limbaj mai îndrăzneț al G20 cu privire la schimbările climatice.
”Prevenirea degradării mediului, conservarea, utilizarea durabilă și restaurarea biodiversității, conservarea oceanelor noastre, promovarea aerului curat și a apei curate, răspunsul la dezastrele naturale și evenimentele meteorologice extreme și abordarea schimbărilor climatice sunt printre cele mai presante provocări ale timpului nostru, potrivit textului comunicatului.
”Pe măsură ce ne vom reveni din pandemie, ne angajăm să protejăm planeta și să construim un viitor mai durabil din punct de vedere ecologic și mai inclusiv pentru toți oamenii”, se arată în proiect.