Liderii de grup ai PNL de la Camera Deputaților și Senat, Florin Roman și Daniel Fenechiu, propun, prin amendamente depuse la OUG 29/2020, impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% până la 95%. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor fi folosite pentru combaterea COVID-19.
Amendamentele urmează a fi discutate, în primă instanță, în comisiile de specialitate și, apoi, dacă sunt acceptate, votate în plenul Senatului.
Propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale cuprinse între 2.001 - 4.000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4.001-7.000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7.000 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive au fost incluse cele ale parlamentarilor și funcționarilor parlamentari; magistraților și personalului auxiliar, inclusiv judecătorilor CCR, funcționarilor Curții de Conturi, Avocatului Poporului, personalului navigant, personalului diplomatic.
Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.
”Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim intr-o săptămâna de Parlament, dacă exista voința politică”, atrată inițiatorii.
Potrivit autorilor, economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că e vorba de medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiectul propus de Ciolacu, Tăriceanu și Ponta, adoptat în Senat: Populația, firmele și primăriile pot amâna plata contribuțiilor sociale și chiar facturile la utilitățiÎn septembrie, anul trecut, Senatul a aprobat o propunere legislativă privind impozitarea pensiilor speciale, inițiată de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Opoziția a încercat reducerea pragului minim de impozitare, la 4.000 lei sau 5.000 lei, atât în comisii, cât și în plenul Santului, dar fără succes. De altfel, reprezentanți ai opoziției au arătat că foarte mulți beneficiari ai pensiilor speciale nu vot fi taxați suplimentar, ca urmare a pragului ridicat de impozitare, și au cerut eliminarea oricărui prag la impozitarea pensiilor speciale.
Proiectul, care a trecut de Senat în doar două săptămâni de la depunere, se află de atunci în dezbaterea Camerei Deputaților.