Locatarii - operatori economici, profesioniști și autoritățile publice - și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență vor putea solicita suspendarea la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru, fără plata de dobânzi sau penalități, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și votat marți de plenul Senatului.
Proiectul, care face parte dintr-o serie de inițiative ale PSD depuse în contextul pandemiei de coronavirus, va fi transmis acum pentru dezbatere și Camerei Deputaților, care va da votul final asupra proiectului.
Propunerea legislativă prevedea inițial scutirea de la plata chiriei, dar în cele din urmă a fost convenită doar amânarea acesteia pentru o anumită perioadă.
CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte multAstfel, forma adoptată de senatori a proiectului stabilește că facilitățile se vor aplica pe toată durata stării de urgență instituite, dar nu mai mult de 90 de zile, calculându-se pentru fracție din fiecare lună, prevede inițiativa.
Totodată, proprietarii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării suspendării, sunt scutiți de plata obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.
Proiectul prevedea inițial ca facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 să se anuleze, iar sumele achitate în baza acestora să se restituie de îndată, însă prevederea aceasta a fost eliminată în comisii.