Iranul va aloca 20% din bugetul de stat din acest an pentru combaterea impactului epidemiei de coronavirus din țară, care este una dintre cele mai afectate din lume, a anunțat sâmbătă președintele Hassan Rohani, transmite Reuters.
Bilanțul deceselor provocate de coronavirus a atins sâmbătă 1.517, dintre care 139 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul cazurilor a urcat cu 3.076, la 35.408, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Kianoush Jahanpour, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Ne aflăm în condiții dificile, în condiții de sancțiuni, dar am alocat 20% din bugetul acestui an pentru coronavirus...iar acest lucru ar putea părea surprinzător pentru restul lumii, din partea unei țări aflate sub sancțiuni”, a afirmat Rohani la televiziunea de stat.
Exclus de pe piețele internaționale de capital și afectat și mai mult din cauza prăbușirii prețurilor petrolului, care se adaugă sancțiunilor impuse de Statele Unite, statul Iranian încearcă să își protejeze economia de pandemia de coronavirus.
Rohani a reasigurat populația că țara are un sistem medical solid, capabil să facă față dacă boala se va extinde rapid. Asigurarea de stat pentru sănătate va acoperi 90% in costurile legate de coronavirus, a mai spus președintele.
Alocarea de la buget, de 1000 de trilioane de riali, va include granturi și împrumuturi cu dobânzi scăzute destinate celor afectați de COVID-19, a spus Rohani. Suma este în valoare de circa 6,3 miliarde de dolari la cursul de schimb de pe piața liberă, de 160.000 de riali pentru un dolar.
Guvernul ar putea decide să acorde o parte din fonduri la cursul oficial, de 42.000 de riali pentru un dolar, care este dfolosit pentru subvenționarea alimentelor și medicamentelor.
Joi, Rouhani a spus că guvernul vrea să obțină aprobarea pentru retragerea a 1 miliard de dolari din fondul suveran al Iranului, pentru combaterea efectelor coronavirusului.
Folosirea fondului suveran necesită aprobarea liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei.
Tensiunile dintre Iran și Statele Unite s-au amplificat din 2018, când președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear dintre Teheran și puterile occidentale și a reimpus sancțiuni care au afectat economia iraniană.
Autoritățile iraniene, care acuză că sancțiunile americane împiedică eforturile Teheranului de a ține sub control epidemia, au cerut altor state și Națiunilor Unite să ceară Washingtonului să ridice sanțiunile. Washingtonul a refuzat această cerere.