INFOGRAFICE Hazard moral: Rata de pozitivare cu COVID a persoanelor vaccinate a urcat de 4 ori, fiind superioară celei a nevaccinaților

INFOGRAFICE Hazard moral: Rata de pozitivare cu COVID a persoanelor vaccinate a urcat de 4 ori, fiind superioară celei a nevaccinaților
scris 16 oct 2021

Trececerea a mai multor luni de la vaccinare, varianta Delta, mult mai contagioasă, și hazardul moral promovat de autorități, care poate conduce la descurajarea unui comportament prudent din partea persoanelor vaccinate, au făcut ca rata de pozitivare a acestora să urce de 4 ori în luna septembrie, la aproape 20%, de la 5,27% în perioada 27 decembrie - 31 august. Și mai important, mai ales din punctul de vedere al deciziei autorităților de a introduce discriminatoriul certificat verde de vaccinare, rata de pozitivare a persoanelor vaccinate a fost cu 4,5 puncte procentuale peste cea a persoanelor nevaccinate, de 15,43% în luna septembrie.

Calculele sunt efectuate pe baza rapoartelor “Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare” ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care, într-un răspuns adresat Profit.ro, susținuse că “nu se poate calcula o rata de pozitivitate diferențiată, în funcție de statusul imun la momentul testării”.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a solicitat instituției date privind evoluția ratei de pozitivare a persoanelor vaccinate, respectiv nevaccinate, remarcând creșterea, în ultima lună și jumătate, a ponderii persoanelor vaccinate testate pozitiv în total persoane confirmate cu 10 puncte procentuale, de la 17,1% în ultima săptămână a lunii august la 27,3% în săptămâna 4-10 octombrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Majorarea procentului de persoane vaccinate confirmate cu Covid din totalul persoanelor cu teste pozitive din ultimul timp poate fi explicată fie prin majorarea numărului de teste efectuate de persoanele vaccinate (în raport cu cele efectuate de persoanele nevaccinate), fie printr-o rată de pozitivare mai mare a vaccinaților (comparativ cu cea a nevaccinaților), fie prin ambele.

INFOGRAFICE Hazard moral: Rata de pozitivare cu COVID a persoanelor vaccinate a urcat de 4 ori, fiind superioară celei a nevaccinaților

Din păcate, INSP a refuzat să prezinte un răspuns pe această temă, astfel că Profit.ro a comparat datele din rapoartele “Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare” pe septembrie și pe august pentru a putea analiza evoluția din septembrie.

Certificatul verde, obligatoriu în magazine? Raed Arafat vine să pună puțină apă pe foc UPDATE Decizia PNL CITEȘTE ȘI Certificatul verde, obligatoriu în magazine? Raed Arafat vine să pună puțină apă pe foc UPDATE Decizia PNL

În rapoartele respective, INSP nu indică date lunare, ci numai agregate, pentru perioada 27 decembrie-31 august, respectiv 27 decembrie-30 septembrie.

Evoluția ponderii persoanelor vaccinate și nevaccinate în total persoane confirmate cu Covid din ultima lună și jumătate

Evoluția ponderii persoanelor vaccinate și nevaccinate în total persoane confirmate cu Covid din ultima lună și jumătate

Astfel, INSP precizează numărul total de persoane vaccinate pozitivate, de 32.136, respectiv 67.533, ratele de pozitivare ale persoanelor vaccinate (deși tot Institutul susținea că acestea nu pot fi calculate), 5.27% (pentru perioada 27 decembrie-31 august), respectiv 8.58% (pentru perioada 27 decembrie-30 septembrie) și procentul persoanelor vaccinate testate din total persoane testate, 16,07% pentru prima perioadă, respectiv 17,05%, pentru cea de-a doua perioadă.

VIDEO Jaf la o bancă BRD. Câteva mii de euro furate după amenințarea casierei CITEȘTE ȘI VIDEO Jaf la o bancă BRD. Câteva mii de euro furate după amenințarea casierei

Comparând cifrele din cele 2 rapoarte, rezultă că, în luna septembrie, un număr de 35.397 de persoane vaccinate au fost confirmate cu Covid dintr-un număr de 177.307 de persoane vaccinate testate, de unde rezultă o rată de pozitivizare de 19,96%.

De asemenea, mai rezultă că, în septembrie, numărul total de persoane (vaccinate și nevaccinate) testate a fost de 821.819. Dacă din acest număr scădem cei 177.307 de vaccinați testați, rezultă că în septembrie au fost testate (o dată sau de mai multe ori) 644.512 persoane nevaccinate.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în perioada 31 august-30 septembrie, numărul total al cazurilor noi confirmate a fost de 134.903, de unde rezultă, prin scăderea celor 35.397 vaccinati pozitivați (potrivit INS), că, în septembrie, 99.506 de persoane nevaccinate au fost confirmate cu Covid.

Cum numărul de persoane nevaccinate testate a fost de 644.512, rezultă o rată de pozitivare a persoanelor nevaccinate de 15,43%.

Raportând numărul persoanelor testate pozitiv vaccinate, respectiv nevaccinate, în luna septembrie la totalul populației vaccinate, respectiv nevaccinate, de la finalul aceleiași luni, rezultă un procent de 0,65% (în cazul persoanelor vaccinate) și unul de 0,71% (în cazul persoanelor nevaccinate).

Din aceste date rezultă că ponderea mai ridicată cu 10% a persoanelor vaccinate confirmate cu Covid-19 față de finalul lunii august poate fi explicată atât prin ponderea mai ridicată a numărului de vaccinați testați în totalul persoanelor testate (care a crescut de la 16,07% în perioada 27 decembrie-31 august la 21,57% în septembrie), dar mai ales ca urmare a majorării spectaculoase a ratei de pozivizare a celor vaccinați (de la 5,27% în perioada 27 decembrie-31 august la 19,96% în septembrie).

INFOGRAFICE Sistemul medical din România, indicat la coada clasamentului, mult mai rău ca în Bulgaria, Albania, Macedonia, Muntenegru. Cele mai valoroase proiecte CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Sistemul medical din România, indicat la coada clasamentului, mult mai rău ca în Bulgaria, Albania, Macedonia, Muntenegru. Cele mai valoroase proiecte

Rata de pozitivizare mai ridicată la vaccinați (19,96%) comparativ cu cea a nevaccinaților (15,43%) poate fi explicată prin caracterul mai puțin discriminatoriu al tulpinei Delta și prin “privilegiile” de care beneficiază aceștia în urma deciziei Guvernului de a introduce certificatul verde și a campaniei care-l însoțește. Astfel, s-a creat un hazard moral, prin care este încurajată eliminarea oricărei prudențe din comportamentul persoanelor vaccinate, care, din punct de vedere subiectiv, micșorând-li-se riscul de internare și de deces, aveau oricum toate motivele de a renunța la un astfel de comportament.

INFOGRAFICE Hazard moral: Rata de pozitivare cu COVID a persoanelor vaccinate a urcat de 4 ori, fiind superioară celei a nevaccinaților

În plus, se pare că protecția vaccinurilor împotriva contactării (și implicit transmiterii) bolii scade abrupt începând cu a patra lună de la data administrării celei de-a doua doze.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid
rata de pozitivare
vaccinați
nevaccinați
vaccin
testare