Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient

Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient
scris 25 mai 2020

Un număr reprezentând 17% dintre furnizorii actuali de gaze nu și-au informat clienții casnici în legătură cu liberalizarea pieței de la 1 iulie, față de 83% în urmă cu 10 zile, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI). Ofertele concurențiale ale acestora sunt în continuare cu 1% peste prețul reglementat, însă au fost ieftinite considerabil față de cele de la mijlocul lunii mai, când erau cu 13% mai mari decât actualul preț reglementat.

“Dacă, în urmă cu 10 zile, ofertele propuse consumatorilor casnici după data de 1 iulie 2020 aveau un preț mediu cu 13% mai mare decât prețurile din contractele existente, ofertele actuale propuse consumatorilor au un preț mediu cu 1% mai mare decât prețurile din contractele existente”, preciczează Asociația.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, ofertele actuale propuse clienților casnici au un preț mediu cu circa 18% mai mare față de prețul mediu estimat de AEI ca fiind echitabil în acest moment pe piața de gaze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dereglementarea prin intervenționism a pieței gazelor. ANRE: Liberalizare să fie, dar să stabilim noi prețul, cantitățile, ofertanții și algoritmul CITEȘTE ȘI Dereglementarea prin intervenționism a pieței gazelor. ANRE: Liberalizare să fie, dar să stabilim noi prețul, cantitățile, ofertanții și algoritmul
Cu mai puțin de 40 de zile înaintea liberalizării totale a pieței gazelor, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat în care anunța consumatorii casnici că, de la 1 iulie, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale nu vor mai fi reglementate și le recomandă acestora să “să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piață, atât din punctul de vedere al prețului de furnizare, cât și al altor condiții comerciale". Profit.ro remarca la acel moment că ANRE "nu recomandă" și compararea prețurilor la care furnizorii cumpără gaze de pe piețele concurențiale cu cele cu care îl revând către consumatori, diferența fiind una considerabilă de mai multe zeci de lei/MWh.

În prezent, potrivit AEI, cel mai mare preț de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din localitățile Ivești și Matca, județul Galați, preț de 207,68 lei/MWh, iar cel mai mic preț de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din Otopeni, județul Ilfov, preț de 114 lei/MWh.

"În ultimele 10 zile a fost o mare mobilizare la nivelul presei și a societății civile, pentru asigurarea unui Preț Corect la Gaze. Datele pe care le prezentăm, arată puterea pe care o are presa și societatea civilă, în momentul în care găsește sursele și interesul să se mobilizeze. Totodată ne redemonstrează că așteptările noastre de la autorități sunt inutile. Trebuie să continuăm demersurile de impunere a concurenței pe piața de gaze astfel încât consumatorul de gaze să aibă parte de un Preț Corect la Gaze, după liberalizarea pieței de la 1 iulie 2020”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

O asociație acuză: Ministerul Economiei și ANRE nu sunt interesate de soarta consumatorului casnic, ci vor să bage bani în buzunarele unor companii! CITEȘTE ȘI O asociație acuză: Ministerul Economiei și ANRE nu sunt interesate de soarta consumatorului casnic, ci vor să bage bani în buzunarele unor companii!

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să compare ofertele primite de la furnizori cu ofertele de pe comparatorul de preț care se găsește pe site-ul ANRE (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn), și să solicite furnizorului actual o renegociere a prețurilor. În situația unui refuz, recomandă consumatorilor să se adreseze unui alt furnizor din lista celor care se găsesc pe site-ul ANRE.

AEI afirmă că, în urma intensificării dezbaterilor din mass-media, numărul consumatorilor casnici care au aflat despre liberalizarea pieței de gaze din această vară a crescut simțitor, de la cca 5% în urmă cu 10 zile, la cca. 25% în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
pret
oferte
furnizori