Germania trebuie să ia măsuri mai dure împotriva migranților ale căror cereri de azil au fost respinse, în cadrul eforturilor generale de a limita migrația ilegală în țară, a afirmat într-un interviu cancelarul german Olaf Scholz, relatează dpa.
"Trebuie în cele din urmă să-i expulzăm pe scară largă pe cei care nu au dreptul să stea în Germania", a declarat Scholz revistei Der Spiegel, arată Agerpres.
El a adăugat că cei care nu pot demonstra că au nevoie de azil și nu au perspective pentru a putea rămâne trebuie să plece. "Trebuie să expulzăm mai mult și mai repede", a conchis cancelarul.
Olaf Scholz a menționat că sunt necesare "un întreg set de măsuri" pentru a limita migrația ilegală, inclusiv o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE și controale mai stricte la granițele Germaniei cu țările învecinate din Uniune.
El a subliniat totodată că Germania trebuie să continue să-i primească pe refugiații care sunt îndreptățiți la azil din cauza persecuțiilor politice sau din alte motive legitime, precum și să atragă mai mulți imigranți calificați în domenii unde există cerere.
"Dar cei care nu fac parte nici dintr-un grup, nici din celălalt nu pot rămâne la noi", a mai spus Scholz.
Luna trecută, Germania a decis să continue să primească migranți și refugiați care sosesc în Italia, la două zile după ce anunțase suspendarea unui acord voluntar cu Roma pentru primirea noilor sosiți.
În cadrul unei scheme de solidaritate a Uniunii Europene, Germania s-a angajat să ajute statele membre precum Italia, care sunt deosebit de copleșite de migranți, primind 3.500 de persoane, dar a anunțat miercuri suspendarea acordului.
Germania a spus că Roma nu își onorează obligațiile conform așa-numitelor reguli Dublin ale UE, de a procesa cererile de azil în țara UE unde a vut loc prima sosire.
Dar ministrul de Interne Nancy Faeser a spus că recenta sosire a mii de migranți în micuța insulă italiană Lampedusa înseamnă că Germania va primi oameni până la urmă.
CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății: COVID-19 a revenit și în România, ca și în alte țări. În momentul de față avem circa 2.000 de cazuri pe zi"Motivul pentru care am suspendat procedura... este că Italia nu și-a arătat nicio dorință de a lua înapoi oamenii în cadrul procedurii Dublin.
Acum este clar că ne vom îndeplini obligația de solidaritate", a declarat Faeser pentru postul german ARD.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a cerut vineri ca UE să acționeze împreună ”cu o misiune navală dacă este necesar”, pentru a împiedica migranții să traverseze Marea Mediterană din Africa de Nord.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește vouchere pentru înlocuirea sobelorEa a promis acțiuni dure ca răspuns la creșterea numărului de migranți, săptămâna aceasta, la Lampedusa, unde debarcarea a 7.000 de migranți a declanșat apeluri pentru ajutor din partea politicienilor locali.
Garda de Coastă italiană a găsit un nou-născut mort pe o barcă care transporta migranți pe insulă, în timpul unei operațiuni de salvare, a informat sâmbătă agenția de presă ANSA.