Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că a existat o tentativă de fraudare la examenul de Bacalaureat, unde în cinci școli din cinci județe elevii au încercat să trișeze la proba de profil. El a adăugat că acești candidați au fost identificați și vor fi eliminați din examen.
„Este vorba de o fraudă care o să fie sancționată la cel mai aspru nivel. Cu siguranță elevii care nu au înțeles că nu au acces la mijloacele de comunicare în sala de examen o să fie eliminați din examen. Sigur că două sesiuni nu o să mai aibă dreptul să participe la acest examen. Se fac verificări atât cât se pot face într-o școală. Profesorii au limitări în a face aceste verificări, în contextul în care tehnologia a evoluat, iar dispozitivele sunt foarte mici. Luăm în calcul și să fie o înțelegere cu supraveghetorii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică, miercuri la Digi 24, relatează News.ro.
Ministrul a mai spus că subiectele au apărut pe internet, fiind pozate de elevii din sala de clasă, iar acești candidați nu vor mai avea dreptul să participe la examenul respectiv. El a precizat că este vorba de cinci săli de curs din cinci licee din mai multe județe, Brăila, Brașov, Gorj și Dolj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Noi am popularizat cât am putut de mult importanța respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanța examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înțeles, vor plăti. Candidații vor fi eliminați cu siguranță. Ei sunt deja identificați și vor fi eliminați din examen”, a adăugat Cîmpeanu.
Peste 4.700 de candidați înscriși la proba obligatorie a profilului de la cea de-a doua sesiuni a Bacalaureatului au absentat, marți, iar alți 29 au fost eliminați pentru fraudă.
Miercuri are loc proba scrisă la alegere a profilului și specializării, iar joi este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afișate în 31 august, până la ora 12.00,, prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, atât în format fizic, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1 - 3 septembrie), vor fi comunicate în 3 septembrie.