FOTO ULTIMA ORĂ Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus, trimiși în judecată în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității

FOTO ULTIMA ORĂ Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus, trimiși în judecată în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității

Gabriela Scutea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 3 aug 2022

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității.

"În noul rechizitoriu avem persoane trimise în judecată: pe Ion Iliescu, fost președinte al României, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, și generalul în retragere Rus Iosif Pop, fost comandant al Aviației Militare. În sarcina inculpaților sunt reținute infracțiuni contra umanității prevăzute de articolul 439 literele a, g, I și k din Codul Penal", a anunțat, miercuri, procurorul general Gabriela Scutea, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Hackerii au sustras criptomonede de 200 milioane de dolari de la Nomad, un serviciu care permite schimbul de monede de la un blockchain la altul CITEȘTE ȘI Hackerii au sustras criptomonede de 200 milioane de dolari de la Nomad, un serviciu care permite schimbul de monede de la un blockchain la altul

Ea a adăugat că, având în vedere faptul că anterior a mai fost emis un rechizitoriu,în 5 aprilie 2019, în privința căruia Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut neregularități și că nu se poate trece la începerea judecății, sunt necesare unele precizări.

"Reluarea urmăririi penale s-a dispus la data de 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de la Înalta Curte la data de 14 februarie 2022. Actele de urmărire penală necesare, conform dispozițiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție și redactarea rechizitoriului au fost efectuate într-un interval de cinci luni și 15 zile. Conform legii, procurorul care a emis anterior rechizitoriul din 2019 nu a devenit incompatibil să efectueze actele dispuse de instanță și să finalizeze urmărirea penală. Doresc să subliniez că o eventuală repartizare a cauzei către un alt procuror ar fi însemnat un volum de muncă și de timp foarte mare, necesar nu numai pentru studiul inițial al dosarului, obiectivul nostru a fost acela de a nu prelungi în mod nejustificat durata cercetărilor", a explicat Scutea.

Potrivit procurorului general, "concepția rechizitoriului este centrată pe acțiunile intervenite în perioada 22 decembrie - 30 decembrie 1989, după părăsirea sediului Comitetului Central al PCR de către Nicolae Ceaușescu. Doctrina internațională privitoare la binele împotriva umanității în legătură cu articolul 33 al Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale stabilește că sunt exonerați în mod explicit militarii care săvârșesc fapta ca urmare a unui ordin militar de acțiune. Într-un asemenea caz, responsabilitatea penală va incumba persoanei care a dat respectivul ordin".

"Se impune o clarificare în privința cercetării evenimentelor care au constituit Revoluția Română din decembrie 1989. Aceste evenimente au făcut obiectul a 4.544 de dosare penale. Foarte multe dintre aceste dosare se găsesc reunite în dosarul pe care astăzi îl înaintăm Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar istoric trebuie subliniat că în 112 dosare Secția Parchetelor Militare și celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, dintre care 25 au fost generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili", a precizat Gabriela Scutea.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion iliescu
gelu voican voiculescu