Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au anunțat că a fost descoperită salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine, printre care Penny Colentina, Penny Bucureștii Noi, Lidl din Focșani și Metro Băneasa, iar loturile respective au fost retrase de la comercializare.
ANPC anunță că derulează o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România, fiind prelevate probe pentru analize, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultate parțiale prezentate, acum, într-un comunicat de presă arată că:
probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella.
“În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate (...) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre (...) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, «acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul»”, au transmis oficialii ANPC.
Instituția a precizat că regulamentele europene menționează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranței alimentare și implică măsuri corective conform legislației specifice.
“Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislația națională de către Autoritatea Sanitară Veterinară și de Siguranță Alimentară, care are în atribuții aplicarea acestora și care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât și de instituția noastră, direct. Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spațiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcționate către distrugere”, a explicat sursa citată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Au eșuat negocierile cu primul sindicat înființat recent de angajați, pentru un contract colectivANPC a mai adăugat că va continua verificările și în perioada următoare.