FOTO Restricții de apă în aproape 660 de localități. Două râuri au secat complet

FOTO Restricții de apă în aproape 660 de localități. Două râuri au secat complet
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

Alimentarea cu apă este asigurată cu restricții din cauza secetei în 658 de localități, din care 270 nu au sisteme centralizate de apă și au fântâni secate, iar două râuri - Glavacioc și Sabar - din zona hidrografică Argeș-Vedea au secat complet, a anunțat Administrația Națională "Apele Române" (ANAR).

Cele mai afectate sunt localitățile din județele: Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea.

Urmărește-ne și pe Google News
Șucu spune ce a înțeles de la Ciolacu: Se vorbește despre faptul că nu va exista mărire de taxe anul acesta, dar și anul viitor CITEȘTE ȘI Șucu spune ce a înțeles de la Ciolacu: Se vorbește despre faptul că nu va exista mărire de taxe anul acesta, dar și anul viitor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"În prezent, 388 de localități, din care 8 orașe/municipii (Târgu Lăpuș, Hârlău și parțial orașele Novaci, Pașcani, Târgu Neamț, Solca, Dorohoi și municipiul Iași) dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă și sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții/intermitent în anumite intervale orare", se menționează în comunicatul postat de ANAR.

Astfel, județele cele mai afectate sunt: Botoșani - 114 localități, Iași - 85 localități, Vrancea - 36 localități, Gorj - 28 localități, Bacău - 17 localități, Bihor - 15 localități, Neamț - 13 localități, Maramureș și Galați -11 localități, Vaslui -10 localități, Mehedinți - 9 localități, Dâmbovița și Argeș - 7 localități, Brașov și Giurgiu - 6 localități, Hunedoara - 4 localități, Olt - 3 localități, Teleorman și Suceava - 2 localități, Caraș-Severin și Dolj -1 localitate.

ANUNȚ Epidemiile de mpox \'\'pot fi controlate și stopate\'\' CITEȘTE ȘI ANUNȚ Epidemiile de mpox ''pot fi controlate și stopate''

Potrivit ANAR, seceta prelungită a afectat 270 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, au fântânile secate. Cele mai multe localități aflate în această situație sunt în județele: Botoșani -154 localități din care și Municipiul Dorohoi, Vaslui - 60 localități, Bacău - 18 localități, Neamț - 12 localități, Iași - 7 localități, Galați - 5 localități, Olt, Prahova și Suceava -3 localități, Mehedinți, Vrancea și Gorj - 1 localitate.

De asemenea, două râuri, râul Glavacioc (stația hidrometrică Crovu) și râul Sabar (stația hidrometrică Poenari), din spațiul hidrografic Argeș-Vedea, au secat complet.

Japonia pune capăt misiunii vehiculului său trimis pe Lună, la un an după lansarea acestuia CITEȘTE ȘI Japonia pune capăt misiunii vehiculului său trimis pe Lună, la un an după lansarea acestuia

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 75%, ținta stabilită pentru sfârșitul lunii august, iar volumul este de 3,27 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de cât era la începutul lunii iulie (3,5 miliarde de metri cubi de apă).

FOTO Restricții de apă în aproape 660 de localități. Două râuri au secat complet

În ceea ce privește debitele Dunării la intrarea în țară, acestea sunt în jurul valorii de 2.900 mc/s și vor ajunge în data de 2 septembrie la 2.600 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s) și septembrie (3.800 mc/s). În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1.750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1.500 mc/s, precizează ANAR.

VIDEO Turcii avansează la autostrada Sibiu – Pitești. Prima foreză de mare capacitate CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii avansează la autostrada Sibiu – Pitești. Prima foreză de mare capacitate

Sectoarele de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități, se află în faza de atenționare-avertizare.

De asemenea, 42 de sectoare din cele 120 de secțiuni de monitorizare ale secetei (relevante pentru folosințele de apă) se află sub debitele minime necesare satisfacerii cerințelor de apă.

FOTO Restricții de apă în aproape 660 de localități. Două râuri au secat complet

Potrivit sursei citate, la această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă, nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.

"Nivelul Dunării de la mira de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri, până la aplicarea treptei I de restricții, există o diferență de nivel de 48 cm", au precizat specialiștii ANAR în comunicatul postat pe rețeaua de socializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
seceta