FOTO Dosarul uciderii omului de afaceri din Arad Ioan Crișan - Fiica sa și doi complici, reținuți pentru omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materialelor explozive

FOTO Dosarul uciderii omului de afaceri din Arad Ioan Crișan - Fiica sa și doi complici, reținuți pentru omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materialelor explozive

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 07:52

Fiica omului de afaceri arădean Ioan Crișan, ucis cu peste trei ani în urmă după ce mașina în care se afla a sărit în aer, și doi complici au fost reținuți pentru omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materialelor explozive.

”Procurorul de caz din cadrul  Secției de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus măsura reținerii preventive față de doi inculpați și o inculpată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, prev. și ped. de art. 188 alin. 1, art. 189 alin. 1 lit. a, b din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, distrugere, prev. și ped. de art. 253 alin. 4 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. și ped. de art. 346 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 și 2 din Codul penal”, anunță Parchetul ICCJ, referitor dosarul uciderii omului de afaceri arădean Ioan Crișan, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ATENȚIE - Se trece la ora de iarnă 2024. Ce efecte pot apărea CITEȘTE ȘI ATENȚIE - Se trece la ora de iarnă 2024. Ce efecte pot apărea
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform anchetatorilor, cei doi bărbați reținuți alături de fiica afaceristului, Laura Crișan, au procurat, la data de 27 mai 2021, un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită fără drept – și l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, ”acționând cu premeditare și din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Inculpații au fost instigați la comiterea faptei de către inculpata menționată. Victima a decedat ca urmare a exploziei și incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul și mijloacele de săvârșire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane și bunuri”, afirmă procurorii.

Poliția Română și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au făcut miercuri dimineață șapte percheziții domiciliare.

Omul de afaceri arădean Ioan Crișan a murit, în 29 mai 2021, după ce mașina în care se afla a explodat, la scurt timp de la plecarea de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.

Potrivit concluziilor medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Arad, Ioan Crișan a murit din cauza „insuficienței respiratorii acute”, survenită pe fondul unor „leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie și de ardere cu temperaturi foarte ridicate, leziuni pe suprafețe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare și inferioare, care au determinat „edem glotic”.
„Acesta a fost urmat de obstrucție mecanică reflexă declanșată prin spasm laringian, la care s-a adăugat spasmul căilor respiratorii inferioare, determinat prin efect termic de arsură și conținut aspirat de material amorf microgranular (particule de funingine) rezultat din gazele de explozie și ardere, care au fost antrenate în cursul mișcărilor respiratorii la nivelul căilor respiratorii superioare și inferioare”, este concluzia medicului legist, cuprinsă într-o informare a Ministerului Public.

La un an de la asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crișan, procurorii informau că în intervalul respectiv au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziții domiciliare și informatice și 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice și genetice. Tot atunci, în ceea ce privește circumstanțele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crișan, după vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

"Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situația economică și financiară a societăților în care era implicat nu a relevat vulnerabilități și acțiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activități specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, informa atunci Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan crișan
explozie
omor