FOTO cANALIZArea Bucureștiului: În așteptarea unei investiții de 1 miliard de euro din partea statului, rețeaua de canalizare găzduiește murături, porci și vaci

FOTO cANALIZArea Bucureștiului: În așteptarea unei investiții de 1 miliard de euro din partea statului, rețeaua de canalizare găzduiește murături, porci și vaci

Ora 10. Și deja caniculă. În plină lună august de vacanță, străduțele din centrul Capitalei par aproape pustii. Stăpânii zonei fie au plecat la muncă, poate mai grăbiți ca în alte zile pentru a scăpa de soare, fie stau ascunși în spatele zidurilor groase și răcoroase ale caselor, fie sunt deja pe plaja litoralului. Al nostru sau al altora.

“…..când Senatul va vota pensiile speciale ale profesorilor, iar proiectul de…”, se aude vocea unui crainic de radio din curtea unei case lipite de un bloc. Sonorul radioului este tăiat brusc. Deci, există viață! Ca o confirmare, vocea crainicului se aude dată din nou tare: “…între orele 9-19, va fi oprită pe strada Berindei, pentru modernizare rețea, între orele 8-20 pe străzile Dumitru Papazoglu, Ion Minulescu, Mihail Foișoreanu, tot pentru modernizare rețea”, curge înșiruirea crainicului.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am scăpat vara asta, Eleno!”, se aude o voce aspră din fundul curții. “Ne-au lăsat cu apa, au închis la alții!”, continuă – intuim – gospodina cu un glas care trădează fericirea.
Informația se propagă și trebuie analizată. Ca prin minune, de unde credeam ca zona e pustie, pe deasupra gardurilor apar 3 capete cu păr argintiu, dornice de discuție. “Că nu ții minte săpăturile alea, de făceai șpagatul să poți circula cât timp a durat lucrarea ? Că ziceau că vor să ne facă stație de metrou?”, răbufnește vecina, trădând o lungă și până atunci adânc îngropată frustrare.

Glasul ascuțit ajunge la blocul de 8 etaje lipit – cu sau fără autorizație - de una dintre case și îl scoate din apartamentul cu fereastra deschisă pe administratorul Grigore, care începe să le explice pe îndelete diferențele de suferință între casă și bloc: “Păi voi tot mai aveți o șansă, că vă puteți săpa o fântână, da’ eu ce să fac la spălătorie? Că vine lumea pe capul meu, cu rufa în mână, de parcă robinetul e la mine. Rabdă și tu, o zi, două, n-o fi foc, te speli cu apă minerală Borsec la lighean, dacă nu ai păstrat în sticlă preventiv”, explică nea Grigore mecanismele supraviețuirii pe secetă.

Rețeaua de alimentare cu apă și canalizare are însă o vechime considerabilă, sistemul fiind proiectat și construit acum mai bine de un secol.

Are cineva un pampers pentru doamna Firea? CITEȘTE ȘI Are cineva un pampers pentru doamna Firea?

De exemplu, una dintre ultimele avarii majore în zona Ștefan cel Mare – Spitalul de Urgență Floreasca a fost cauzată de prăbușirea canalului colector dat în funcțiune în 1906, acum 110 ani.

Foarte mulți ani nu au fost efectuate lucrări corespunzătoare de mentenanță a rețelelor sau au fost utilizate materiale și tehnologii de reparație necorespunzătoare, fapt ce le-a afectat capacitate și a crescut riscul apariției de defecțiuni. O lungă perioadă, mai ales în timpul anilor 1970 - 1990, când regimul comunist strângea la maximum cureaua pentru economii, multe lucrări au fost realizate cu tehnologie și materiale improprii sau deloc. Un exemplu îl reprezintă caseta de sub Dâmbovița, unde nu se mai intervenise din anii 1990, astfel încât, până la curățarea finalizată de Apa Nova în 2015, capacitatea de funcționare fusese redusă la 47%.

Apa Nova, controlată de grupul francez Veolia Water, este compania care a concesionat pentru 25 de ani sistemul de apă și canalizare din București, în baza unui contract încheiat în 2000, în urma unei licitații internaționale, organizată de Primaria Municipiului București cu sprijinul Băncii Mondiale. La acea licitație s-au înscris companii puternice, precum Vivendi (Veolia), IWL (United Utilities & Bechtel), Suez Lyonnaise des Eaux), Anglian Water, iar oferta depusă de Veolia a fost declarată câștigătoare, fără să fie contestații cu privire la procedură sau la rezultatul acesteia.

Veolia este lider mondial în furnizarea apei potabile și domeniile conexe, compania fiind prezentă pe 5 continente și deservind peste 100 de milioane de oameni.

În România, Apa Nova nu este însă abilitată să intervină în instalațiile interioare și nici în relațiile dintre beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare care au același branșament, respectiv racord.

Înlocuirea completă a rețelei de canalizare necesită fonduri de 1 miliard de euro și blocarea de durată a unor zone importante ale Bucureștiului 

Lăsăm în urmă dezbaterea gospodinelor și înaintăm pe stradă, ajungând la un alt bloc, unde descoperim că, pentru administratori, conductele vechi sunt cele care le dau coșmaruri. Și nu este vorba de țevile din apartamente.

“Vara mai e cum mai e, dar cum vine iarna, știu că voi fi sunat în fiecare zi. Fie pentru că nu e apă, fie pentru că nu e căldură”, ne spune nea Mircea, administratorul câtorva blocuri din sectorul 1.

Conductele vechi de zeci de ani, fie că sunt cele de încălzire, fie cele de apă pentru consum, nu mai rezistă la temperaturi extreme.

FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele

El relatează lupta breslei sale pentru îndeplinirea obiectivului suprem: schimbarea țevilor din bloc.

“Noi, administratorii, am fost chemați la tot felul de întâlniri și le-am zis atât celor de la Apa Nova, cât și celor de la RADET să schimbe conductele”, afirmă acesta.

Conform estimărilor Apa Nova, înlocuirea completă a rețelei de canalizare ar necesita fonduri de aproximativ 1 miliard de euro și blocarea unor zone importante ale Bucureștiului pentru o lungă perioadă. Fiind o problemă sistemică, poate fi nevoie de implicarea autorităților centrale și locale inclusiv cu instrumentele financiare aflate la dispoziție precum fondurile europene.

La acest moment, Apa Nova își asumă un program de prevenție a avariilor, prin verificare și curățare constantă a rețelei, anual fiind inspectate și curățate peste 400 de kilometri de canalizare. Programul de prevenție a condus la o scădere a numărului anual de reclamații totale, de la aproximativ 30.000, în timpul fostei Regii Generale de Apă, la aproximativ 2.000. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, scăderea este de la aproximativ 15.000 de reclamații anual la 500. 

Când văd nori, știu că trebuie să ajung neapărat acasă!

Asta spune proprietarul unei case cumpărate în urmă cu aproape zece ani pe o străduță din sectorul 1. 

“La câteva luni după ce m-am mutat, am avut parte de o vară cu furtuni dese. Vedeam uneori cum crește nvelului apei în WC, în timpul unei ploi puternice, dar nu am dat prea multă atenție. Până într-o seară, când a fost o furtună care a rupt copaci și a plouat de a rupt, torențial e puțin spus. A doua zi am aflat că plouase cu aproape 80 de litri pe metru pătrat. Ei, bine, ne-am trezit cu apa țâșnind din chiuveta de la bucătărie”, povestește acesta.

Canalizarea din stradă refulase și intrase în curte, de unde a pătruns în casă.

“La canalizarea de la baie fusese montată de fostul proprietar o valvă cu clapetă care să nu permită refularea, dar debitul de la canalizarea din stradă a fost atât de puternic că a umplut ambele cămine din curte, ajungând până la canalizarea dinspre bucătărie”, explică ghinionistul.

Confesiunile unui director de hotel all inclusive CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusive

Auzind ulterior că aproape toate subsolurile imobilelor din apropiere, de pe bulevardul Dacia, și foarte multe altele de pe bulevardul Dorobanți au fost inundate, și-a cumpărat o mică pompă electrică pe care a și împrumutat-o o dată vecinilor pentru a scoate apa din subsol, după o ploaie mai mare.

El admite însă că, în ultimii ani, după ce Apa Nova a curățat imensa casetă de sub Dâmbovița, care colectează toate debitele domestice și pluviale din Capitală, nu a mai avut probleme cu refularea canalizării din stradă.

“Mai sunt niște lucrări de construcții aici, pe Dorobanți, sau, în spate, pe Cihovschi, și atunci se mai strânge apa în colț pe Slătineanu cu Dorobanți. Altfel, însă, mai ales că am montat clapete anti-refulare și la bucătărie, nu am mai fost inundat. Dar și acum, când vând nori sau aud la TV de furtuni, mi se strânge inima și, din obișnuință, fug repede acasă sau stau pe aproape”, adaugă acesta.

Inundarea subsolurilor ca urmare a refulării apei pluviale este una dintre marile probleme care apar în cazul ploilor abundente, iar de cele mai multe ori cauza o reprezintă chiar montarea incorectă a clapetei anti-retur.

Dar una dintre cauze este, pe lângă poluarea cu păcură de la CET-uri, și deversarea în canalizare, de către unele magazine, de deșeuri care deteriorează rețeaua și cauzează blocaje. Pentru a nu plăti unei firme specializate în distrugerea unor astfel de deșeuri, sunt magazine care aruncă direct în canalizare de la alimente expirate până la animale moarte.

Toamna și primăvara este sezonul de deversare a murăturilor în rețeaua de canalizare

Astfel, în special toamna și primăvara, apare problema deversării de murături în rețeaua de canalizare, iar o parte dintre magazine folosesc rețeaua de canalizare pentru a scăpa de alimente expirate, muncitorii găsind inclusiv cadavre de porci și vaci.

FOTO Lucrările la hotelul Rex, până nu demult emblemă a stațiunii Mamaia, sunt oprite în lipsa banilor, fără să mai existe termen de finalizare CITEȘTE ȘI FOTO Lucrările la hotelul Rex, până nu demult emblemă a stațiunii Mamaia, sunt oprite în lipsa banilor, fără să mai existe termen de finalizare

Este un factor care explică de ce Bucureștiul se transformă, în anumite zone, într-o mică Veneție atunci când este lovit de câte o ploaie puternică, așa cum s-a întâmplat în iulie acest an, când caseta de ape uzate a preluat ape care au atins debitul maxim de 126,25 metri cubi/secundă, în condițiile în care, prin comparație, debitul Oltului este de 196 metri cubi/secundă.

Ce mai aruncă bucureștenii prin canalizare

Ce mai aruncă bucureștenii prin canalizare

 

Surprizele din canalizare: porci și vaci

Surprizele din canalizare: porci și vaci

Consumul de apă al bucureștenilor a scăzut. Tarif comparat cu prețul unei pâini din regiune

Consumul de apă al bucureștenilor a scăzut anul trecut, fenomen constant și normal în ultimii ani, și care va continua, locuitorii Capitalei fiind tot mai economi în privința apei. În prezent, în București se consumă circa 170-180 litri/capita/zi, față de o medie europeană de 110-125 litri/capita/zi.

Pe acest fond, în decembrie 2013, tariful pentru serviciul de apă și canal din București, care nu poate fi stabilit discreționar de către concesionarul Apa Nova, fiind stabilit, conform contractului, de către o comisie internațională de experți independenți, în baza unei formule complexe care include și costurile asociate administrării rețelei, a crescut cu 5,25%, la 5,61 lei/mc plus TVA, tocmai din cauza reducerii consumului de apă în Capitală.

În schimb, la începutul acestui an, tariful la apă potabilă în București a fost redus cu 5,56%, de la 5,15 la 4,77 lei/mc. La acel moment, tariful fără TVA al apei potabile în Capitală fusese majorat cu 125%, începând cu 2008.

GALERIE FOTO \ CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO "Casa de pe lac" de la Buftea, la vânzare pentru 2 milioane de euro

Formula de calcul al tarifului din contractul cu Municipiul București are mai multe componente, printre care costurile de funcționare, procesele tehnologice implicate, investițiile, factori naturali (precum calitatea apei brute care este procesată), nivelul taxelor și impozitelor, schimbările legislative. Această formulă permite variația tarifelor ca urmare a evoluției costurilor și taxelor, fapt ce a permis, în ultimul an, o scădere a acestora, tariful actual fiind de 5.05 lei/mc fără TVA (4,13 lei apă + 0,92 lei/ canal), pe fondul unor investiții precum cele de la stația de epurare de la Glina. Decizia finală legată de tarife aparține Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). 

Conform Apa Nova, schimbările tarifare sunt realizate în concordanță cu termenii contractului de concesiune, printr-un mecanism de validare reprezentat de o comisie de experți internaționali, care propun ANRSC anumite modificări.

FOTO cANALIZArea Bucureștiului: În așteptarea unei investiții de 1 miliard de euro din partea statului, rețeaua de canalizare găzduiește murături, porci și vaci

Sursa: https://www.expatistan.com

În tabelul realizat de analiști, tariful la apă și canal este calculat într-o monedă comună: pâinea. Este astfel arătat că, în București, 1 metru cub de apă costă cât 3 pâini la un preț mediu, ca și în Belgrad, Istanbul, Bratislava și Zagreb. La Budapesta și Varșovia costă cât 4 pâini, iar la Praga, cât 5 pâini. La Sofia costă cât 2 pâini, bazat pe un sistem care nu necesită pompare, fără consumuri electrice.

Piața echipamentelor din domeniu - un paradox, ba, mai mult, chiar un mister pentru firme

Ajungem și la sediul unei firme care intermediază comenzi în domeniul canalizării pentru alte câteva companii din București, pusă pe picioare de mai mulți tineri. Sunt bucuroși să ne primească la o vorbă, spre uimirea noastră care ne gândeam că antreprenorii nu-și văd capul de treabă. Intrăm cu reținere, dar înțelegem rapid de ce au atât de mult timp liber la dispoziție, de sunt dispuși la vorbă. De câțiva ani, de când au intrat în business, încearcă încă se se dumirească asupra felului în care merge piața în București. Aceasta deoarece ritmul lunar în care sunt comandate echipamente sau lucrări nu este niciodată același, din motive pe care încă nu au reușit să le înțeleagă.

“Suntem totuși o firmă de marketing, avem fiecare o facultate, ceva experiență, dar nu reușim să-i dăm de capăt. Am făcut studii, analize, nu se leagă nimic”, spune principalul acționar.

Ușor jenat, admite că, în pofida așteptărilor, sunt luni de ianuarie în care se întâmplă să aibă mai multe comenzi decât într-un august relativ ploios.

Clienții sunt în principal persoane din case sau blocuri mai vechi, cu o canalizare la fel de îmbătrânită.

“Căminele sunt depășite din punct de vedere tehnic, strâmte, se colmatează foarte ușor și, cum românii nu rezistă să nu arunce tot felul de lucruri în canalizare, țevile se înfundă imediat, mai ales în cartierele construite înainte de război. Pe mulți dintre ei îi vezi cum toarnă găleți în canalizarea din stradă”, spune unul dintre administratorii firmei.

FOTO Conducta internațională de gaze BRUA va trece la 400 metri de complexul daco-roman din Sarmizegetusa CITEȘTE ȘI FOTO Conducta internațională de gaze BRUA va trece la 400 metri de complexul daco-roman din Sarmizegetusa

Când nu mai este loc de aruncat, ca ultimă soluție, specialiștii sunt chemați cu vidanja sau cu “șarpele” electric pentru desfundare.

“Hai, este de înțeles că luni, la începutul săptămânii, nu prea sună nimeni, pentru că oamenii preferă să rezvolve cu canalizarea sâmbăta și duminica, atunci când stau pe lângă casă. Dacă este însă o zi noroasă, atunci putem să închidem prăvălia și să ne ducem acasă, că sigur nu va suna nimeni”, spune cu obidă unul dintre operatorii care preiau comenzile, încă încercând să descopere misterele pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
canalizare
apa nova