Fostul director general al Casei de Comerț Unirea și trei administratori ai unor firme, reținuți pentru 24 de ore. Prejudiciul, estimat la 45 de milioane de lei

Fostul director general al Casei de Comerț Unirea și trei administratori ai unor firme, reținuți pentru 24 de ore. Prejudiciul, estimat la 45 de milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:59

Fostul director general al Casei de Comerț Unirea a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA o acuză pe Mariana Cotoi că ar fi ar fi creat un circuit fictiv. De asemenea, au fost reținuți trei administratori ai unor firme.

DNA anunță punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 octombrie 2024, față de inculpații:

Urmărește-ne și pe Google News
DNA a trimis în judecată mai multe persoane implicate în obținerea ilegală a 24 de terenuri din București CITEȘTE ȘI DNA a trimis în judecată mai multe persoane implicate în obținerea ilegală a 24 de terenuri din București
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

COTOI MARIANA, la data faptei director general al Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
P.O., M.V.A. și N.C.E., persoane fizice fără calitate specială, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
”În perioada ianuarie - decembrie 2023, inculpata Cotoi Mariana, în calitatea  menționată anterior, prin încălcarea dispozițiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în derularea operațiunilor, exercitându-și cu rea-credință mandatul de director general, contrar intereselor societății și în lipsa oricărei prudențe și diligențe specifice unui bun administrator în ceea ce privește încheierea contractelor și derularea operațiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, și mai multe societăți comerciale, pe de altă parte”, anunță, joi, DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Cotoi Mariana ar fi folosit „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. ca un intermediar între societăți care acționau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv și care ar fi condus la prejudicierea societății comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.

”Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacțiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor”, mai arată procurorii.

Potrivit acestora, ulterior, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, Cotoi Mariana ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor, scrie News.ro.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

DNA a făcut, miercuri, 60 de percheziții în București și în 12 județe pentru instrumentarea acestui dosar.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa de comerț unirea
marina cotoi