Producătorii de carne de porc vor primi până la 10.000 de euro de la stat dacă vor livra o anumită cantitate de carne, în baza unui nou program guvernamental denumit ''Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro''.
"Ținând cont de contextul volatilității tot mai persistente manifestate pe piața Uniunii Europene și mondiale agroalimentare, a distorsionării mecanismului cerere-ofertă urmare a embargoului impus de Federația Rusă și reducerii exporturilor pe unele piețe tradiționale, producătorii de carne de porc din România se confruntă cu presiuni deosebite în valorificarea producției, care afectează grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecințe importante asupra PIB-ului, asupra menținerii activității de creștere a porcinelor'', este argumentul Guvernului pentru a introduce acest ajutor de stat acordat fermierilor.
Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze și să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași/an per exploatație.
Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.
CITEȘTE ȘI Ministru: La Vatra Dornei, laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri; în comerț continuă să fie 4 - 4,5 leiVa fi acordat un ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati și clasificați în abatoare autorizate.
În cadrul Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 și maximum 250 pachete de sprijin/an.
Documentul integral pregătit de Guvern pentru fermieri poate fi citit AICI.