Guvernul va apela la preoți pentru a-i convinge pe țărani să intre în asociații de producători și cooperative. Pentru această operațiune a fost deja pregătit un buget. Datele Guvernului indică un număr incredibil de mic de fermieri care au intrat în asociații agricole.
Statistica guvernamentală relevă reticența fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ: 1% din total. Un nivel extrem de redus care, în opinia autorităților, îngreunează investițiile în infrastructura agricolă.
Acum, ținta Guvernului este să ridice ponderea fermierilor mici și mijlocii incluși în structuri asociative cu scop lucrativ la 20% până în 2020. Pentru acest an, plafonul mizat este de 3%.
CITEȘTE ȘI Plictiseală mare la birou? Guvernul te face soldat 15 zile pe an și îți dă și bani
Pentru acest obiectiv, guvernanții vor apela la preoți, care în mediul rural au o rată de încredere de peste 80% și care urmează să le explice țăranilor avantajele asocierilor agricole. Pentru a-și asigura implicarea Bisericii, va fi semnat un protocol de colaborare între Ministerul Agriculturii și Biserica Ortodoxă Română.
Bugetul pregătit în acest sens, inclusiv pentru campanie de informare organizate în colaborare cu camerele agricole județene și postul public de televiziune, este de 10 milioane de lei, pentru 5 ani.
Ministerul Agriculturii are deja experiență în a colabora cu Biserica. În urmă cu 3 ani, a încheiat un protocol cu o durată de 1 an cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în baza căruia preoții au încercat să îi convingă pe țărani să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii.