Directorul Complexului Energetic Valea Jiului a demisionat

Directorul Complexului Energetic Valea Jiului a demisionat

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), Eusebiu Durbacă, a demisionat din funcție, Consiliul de Administrație al societății luând act de hotărârea acestuia.

Fostul director general și-a motivat decizia menționând că are probleme de sănătate, el fiind supus unei intervenții chirurgicale urmată de complicații care au impus internarea sa în spital, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Peste 160 de turiști, blocați pe Aeroportul din Iași de 24 de ore CITEȘTE ȘI Peste 160 de turiști, blocați pe Aeroportul din Iași de 24 de ore
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a negat astfel „speculațiile” potrivit cărora depunerea mandatului ar avea legătură cu perchezițiile efectuate de procurorii DIICOT Hunedoara la CEVJ, la începutul lunii iulie.

„Am luat această decizie după o perioadă de reflecție atentă și analiză a direcției mele profesionale și a priorităților personale. În ciuda speculațiilor care țin să asocieze lipsa vizibilității mele ca fiind generată de ultimele evenimente din cadrul CEVJ, vă asigur că motivul retragerii mele este datorat problemelor de sănătate cu care mă confrunt și din cauza cărora am fost supus, pe 7 iulie a.c., unei intervenții chirurgicale de bypass femuro-tibial, complicații post-operatorii făcând necesară internarea mea. Restabilirea sănătății mele a devenit prioritatea numărul unu, urmând ca, ulterior, să mă concentrez pe clarificarea aspectelor legate de activitatea profesională. Am convingerea că echipa managerială a Complexului Energetic Valea Jiului va lua cele mai bune decizii pentru viitorul Societății”, a declarat Eusebiu Durbacă, citat într-un comunicat al CEVJ.

ULTIMA ORĂ Ciolacu, a doua intervenție în doar câteva ore prin care cere retragerea unor taxe, nemulțumit că nu au fost discutate în prealabil. Acum, pentru accesul mașinilor în anumite zone ale marilor orașe CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu, a doua intervenție în doar câteva ore prin care cere retragerea unor taxe, nemulțumit că nu au fost discutate în prealabil. Acum, pentru accesul mașinilor în anumite zone ale marilor orașe

Consiliul de Administrație al CEVJ l-a desemnat pe directorul Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, Adrian Drăghina, să asigure interimatul conducerii executive, până la organizarea unei noi selecții pentru ocuparea funcției de director general al CEVJ.

„Am acceptat responsabilitatea preluării interimatului conducerii executive cu convingerea că perioada următoare este foarte importantă pentru asigurarea condițiilor optime de desfășurare a activității într-un climat de încredere și profesionalism. Intenția mea este de a aduce schimbări pozitive atât în ceea ce privește aspectele legate de producție, cât și cele legate de relația cu actualii și viitorii colegi. Vreau să vă asigur că viitoarele angajări vor fi făcute cu obiectivitate și accent pe competență și profesionalism. Pentru mine, nu este doar o provocare, ci un obiectiv ca împreună să arătăm că suntem oameni implicați și dedicați meseriei noastre”, a declarat director general interimar al CEVJ.

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului trebuie să meargă mai departe, astfel încât minerii onești să poată beneficia în continuare de o pâine, iar România să beneficieze în calendarul asumat de o sursă de energie sigură și constantă, a atras atenția anterior ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Precizările oficialului de la Energie vin în urma verificărilor efectuate la compania minieră de o echipă a Direcției Servicii Interne - Serviciul Inspecție din cadrul Ministerului Energiei.

Via Transilvanica, în atenția revistei Time: Una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume. Ministru anterior: Putem să devenim mai faimoși decât El Camino CITEȘTE ȘI Via Transilvanica, în atenția revistei Time: Una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume. Ministru anterior: Putem să devenim mai faimoși decât El Camino

"Am atras atenția în nenumărate rânduri conducerii Societății Complexul Energetic Valea Jiului că, odată cu acordarea unei sume importante de la buget ca ajutor de stat, vine și o mare responsabilitate în gestionarea fondurilor publice guvernamentale. Mi-am pus la dispoziție - în mod public - numărul de telefon, cu ocazia vizitelor în Valea Jiului, solicitând minerilor să îmi sesizeze direct orice aspecte ilegale sau neconforme. Încă din prima zi a percheziției efectuate de DIICOT Hunedoara, am dispus trimiterea corpului de control care a constatat lucruri care nu fac cinste profesiei de miner. Cred că societatea trebuie să meargă mai departe, astfel încât minerii onești să poată beneficia în continuare de o pâine iar România să beneficieze în calendarul asumat de o sursă de energie sigură și constantă. Atât eu cât și colegii din minister ne oferim tot concursul față de organele de urmărire penală, în scopul aflării adevărului și al tragerii la răspundere penală, în mod exemplar, a persoanelor responsabile. România are nevoie de profesioniști în companiile de de stat, cu atât mai mult într-un sector confruntat cu provocările politicilor de tranziție energetică", a afirmat Sebastian Burduja.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în perioada 8- 12 iulie 2024, o echipă de inspecție din cadrul Direcției Servicii Interne, Serviciul Inspecție, organ de control de la nivelul Ministerului Energiei, a desfășurat o misiune specifică la nivelul Societății Complexul Energetic Valea Jiului S.A.

Hackerii nord-coreeni fură secrete militare, trei mari state reacționează. SUA oferă recompensă substanțială CITEȘTE ȘI Hackerii nord-coreeni fură secrete militare, trei mari state reacționează. SUA oferă recompensă substanțială

Acțiunea a vizat verificarea modului în care s-a realizat recrutarea/angajarea/promovarea personalului, prezența/pontajul angajaților (inclusiv suspendări CIM, concedii medicale), respectiv alte drepturi de personal.

Una dintre concluzii se face referire la faptul că în activitatea de recrutare/selecție a personalului a rezultat necesitatea intervenției asupra documentelor procedurale, în sensul completării acestora în vederea creșterii nivelul de transparență și al acurateții procesului de selecție.

De asemenea, cu privire la promovarea personalului, s-a desprins necesitatea completării documentelor procedurale cu prevederi concrete constând în algoritmi/etape de evoluție profesională fundamentate pe criterii de competență/studii/vechime în specialitate.

Gigantul Samsung se implică în studiul de fezabilitate pentru mini-reactoarele nucleare americane din România CITEȘTE ȘI Gigantul Samsung se implică în studiul de fezabilitate pentru mini-reactoarele nucleare americane din România

În ceea ce privește suspendarea raporturilor de muncă a rezultat faptul că sunt angajați care au solicitat suspendarea Contractului Individual de Muncă (CIM), de regulă anual și în special pe timpul verii, pentru rezolvarea unor probleme personale.

Totodată, în cazul concediilor medicale, anumiți angajați au beneficiat sau beneficiază de concedii medicale frecvente, pe diferite diagnostice. "Se reține, de asemenea, faptul că, în unele cazuri suspendarea CIM reprezintă o alternativă a concediului medical suprapus concediului de odihnă planificat, pentru a se efectua deplasări în afara țării, în vederea obținerii de venituri suplimentare", se menționează în comunicat.

Romgaz și-a majorat producția de gaze cu peste 4%. Cea de energie a scăzut cu mai mult de 9% CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat producția de gaze cu peste 4%. Cea de energie a scăzut cu mai mult de 9%

Potrivit sursei citate, la capitolul pontaje, sporuri și alte drepturi de care beneficiază angajații societății, în urma verificărilor preliminare, au rezultat suspiciuni privind săvârșirea de infracțiuni, ceea ce va duce la transmiterea Raportul de inspecție către Ministerul Public, în vederea valorificării constatărilor și concluziilor din cuprinsul acestuia și al efectuării urmăririi penale cu privire la faptele sesizate.

"În considerarea aspectelor semnalate în presa locală și ca urmare a verificărilor preliminare desfășurate în legătură cu activitatea din data de 09.07.2024 a unui angajat al PRESTSERV Petroșani, echipa de inspecție a propus Consiliului de Administrație al SCEVJ SA/Directorului general, declanșarea procedurii de cercetare disciplinară", notează Ministerul Energiei.

Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu

În urma concluziilor rezultate, s-au dispus măsuri în sarcina structurilor de specialitate ale Ministerului Energiei, precum și Consiliului de Administrație al Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, ținând cont și de cercetările penale în curs

DIICOT a făcut percheziții recent la Complexul Energetic Valea Jiului, fiind vizați directorul general Eusebiu Bebi Durbacă și alți angajați. Consiliul de Administrație a cerut clarificări, pentru a analiza eventuala demitere a directorului general, iar ministrul Energiei anunță că a trimis Corpul de control pentru a verifica angajările din perioada 2023-2024.

”La data de 03.07.2024, Ministerul Public - Direcția de Invetigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Hunedoara a efectuat acte de urmărire penală la sediile Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, societate cu capital integral de stat. La data de 04.07.2024, Consiliul de Administrație, întrunit în ședință la ora 09.00, a luat act de Mandatul de percheziție domiciliară nr. 75/2024, efectuat la sediul social al Societății Complexul Energetic Valea Jiului S.A. în data de 03.07.2024, precum și de celelalte activități de cercetare penală efectuate la sediul societății și care privesc persoana domnului director general Eusebiu Bebi Durbacă și alți angajați, în limita informațiilor devenite publice sau îndeobște cunoscute, în dosarul penal 120/23/P/2023”, a transmis MInisterul Energiei, într-un comunicat de presă, citat de news.ro.

VIDEO Incendiu de vegetație în California, unde temperaturile se apropie de 46 de grade Celsius. Peste 25 de mii de persoane au fost evacuate CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu de vegetație în California, unde temperaturile se apropie de 46 de grade Celsius. Peste 25 de mii de persoane au fost evacuate

Potrivit documentului citat, prin decizia CA nr. 26/04.07.2024, Consiliul de Administrație a decis emiterea unei adrese către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara cu privire la obiectul dosarului penal, calitatea procesuală a directorului general Eusebiu-Bebi Durbaca, precum și orice alte informații relevante în dosarul penal nr. 120/23/P/2023 din data de 28.06.2024, fără a se afecta caracterul nepublic al urmăririi penale, în vederea analizării de către Consiliul Administrație a motivelor de justă cauză privind revocarea/nerevocarea directorului general.

”Consiliul de Administrație a transmis DIICOT întreaga disponibilitate de colaborare cu organele de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, se mai arată în comunicat.

Om de afaceri din Capitală, reținut după ce a fost prins în flagrant de DNA cu o mită de 70.000 de de euro, bani pe care i-ar fi pretins ca să intervină pentru obținerea unui aviz destinat unui imobil turn CITEȘTE ȘI Om de afaceri din Capitală, reținut după ce a fost prins în flagrant de DNA cu o mită de 70.000 de de euro, bani pe care i-ar fi pretins ca să intervină pentru obținerea unui aviz destinat unui imobil turn

De asemenea, ministrul Sebastian Burduja a dispus trimiterea Corpului de control al ministrului Energiei pentru ”investigarea modalității în care s-au efectuat angajările în perioada 2023-2024, a modalității în care s-au efectuat pontajele angajaților, modalitatea în care se iau conediile medicale la nivelul societății, modalitatea executării ajutorului de stat reglementat prin OUG nr. 129/2023, precum și alte aspecte relevante”.

”Integritatea, transparența și respectarea legii nu sunt negociabile. Am spus permanent, inclusiv cu ocazia vizitelor de lucru în Valea Jiului, că salvarea locurilor de muncă de la Complexul Energetic Valea Jiului și alocarea fondurilor din bugetul statului în acest scop vin cu o mare răspundere: gestiunea cu maximă atenție și rigurozitate a acestor finanțări. Vom pune la dispoziția organelor de cercetare penală absolut toate documentele necesare și vom da tot concursul acestor proceduri. Ne dorim ca toți cei care au greșit, dacă sunt găsiți vinovați, să răspundă exemplar pentru faptele lor. Și așa va fi” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Consilierii lui Joe Biden spun că președintele are probleme să funcționeze după ora 16:00 CITEȘTE ȘI Consilierii lui Joe Biden spun că președintele are probleme să funcționeze după ora 16:00

Ministerul Energiei anunță că va publica rezultatele controlului și va dispune, prin Adunarea Generală, măsurile de redresare care se impun.

Anterior a fost anunțat că mai multe percheziții au loc în Valea Jiului la sediul administrativ al Complexului Energetic Valea Jiului, dar și la unitățile miniere care sunt subordonate acestei companii de stat.

Mascații au descins atât la Complexul Energetic Valea Jiului cât și la minele din Valea Jiului.

Deputatul Dan Vîlceanu - urmărit penal pentru ultraj și purtare abuzivă CITEȘTE ȘI Deputatul Dan Vîlceanu - urmărit penal pentru ultraj și purtare abuzivă

Complexul Energetic Valea Jiului are director general, numit pe legea corporativă, de la sfârșitul lunii iunie pentru următoarea perioadă de patru ani, astfel că Eusebiu Durbaca a început mandatul cu o activitate ” monitorizată”.

viewscnt
Afla mai multe despre
perchezitii
valea jiului