Andreia Bodea, directorul Colegiului Național ”Ion Luca Caragiale” din București, consideră că învățământul nu este o lume care să fie tentantă pentru un absolvent de facultate, care este prost plătit. Ea afirmă că meseria de profesor este ostracizată, iar părinții află despre cadrele didactice că solicită cadouri de la elevi și că sunt ”ciubucari”.
Andreia Bodea a declarat la Prima News că elevii apreciază la un dascăl profesionalismul, consecvența și seriozitatea.
“Elevii apreciază un singur lucru: profesionalismul unui profesor, consecvența, seriozitatea, adaptarea la nou și la metode noi. Nu m-aș hazarda să fac o împărțire dacă preferă sau nu preferă profesorii tineri față de profesori în vârstă. Înclin să cred că ar prefera să aibă în față profesori mai apropiați de vârsta lor, dar nu foarte apropiați de vârsta lor. Printre elevii mei, și am colegi de toate vârstele, de la tineri până la profesori care sunt înainte de pensie, în egală măsură este împărțit și respectul, este împărțită aprecierea. Sunt profesori spre final de activitate pe care îi apreciază și îi iubesc foarte mult elevii și sunt și profesori tineri. Nu m-aș lega de vârstă în măsura în care evident un profesor care este spre final de activitate este dispus să țină pasul cu lucrurile care se întâmplă în jur. Adică, tânăr sau mai puțin tânăr, dacă metodele de predare și metodele de abordare sunt cele de acum 20-25 de ani, acolo probabil că va fi o problemă”, a menționat Andreia Bodea.
Ea a afirmat că s-a pregătit să devină profesoasă pentru o generație care nu mai există și a trebuit să se adapteze.
“M-am pregătit să devin profesoară pentru o categorie de elevi și pentru o generație care evident nu mai există. A trebuit în timp și în mers să ne adaptăm și noi. Sunt adaptări care m-au deranjat și pe care și în continuare le consider nefolositoare pentru copii. Recunosc că entuziasmul meu s-a diminuat dramatic. Nu știu dacă o meserie pe care mi-am ales-o din pasiune, pe vremea când profesori deveneau cei mai buni din promoțiile lor, cei mai buni dintre cei 50 de colegi de facultatate de stat pe care i-am avut, cei mai buni au devenit profesori, cadre universitare, că așa erau lucrurile atunci. Acum nu mai sunt. În ceea ce mă privește nu intenționez să stau la școală peste vârsta de pensionare. Aș fi vrut, dar ceea ce văd că se întâmplă cu învățământul românesc mă determină să mă retrag”, a mai declarat directorul Colegiului Național ”IL Caragiale”.
Întrebată cine o să educe copiii dacă profesorii cu experiență renunță la învățământ, Andreia Bodea a răspuns: “O să educe copiii foștii noștri elevi, acești elevi care au crescut în această lume, cu mângâiere pe cap, cu facem numai ce vrem, când vrem și unde vrem. Am toată admirația și mai mult decât admirație pentru tot ceea ce însemnă doamne educatoare și doamne învățătoare pentru învățământ primar. Nu cred că aș rezista o săptămână. Nu cred că cineva își poate imagina presiunea care este din toate părțile care este pe colegele noastre care preiau copii atât de mici și presiunea este din partea părinților, lucru care văd că se agravează. Aici fără vocație nu se poate întâmpla nimic. În momentul în care s-au amestecat și în cancelarie au început să intre grupurile de mame, grupurile de tați, toată lumea știe, toată lumea se pricepe, copilul meu este perfect, asta nu este o lume care să fie tentantă pentru un absolvent de facultate de 23 de ani. Sunt prost plătit, sunt umillit. De ani de zile în presă asta este o meserie ostracizată. Suntem niște ciubucari, cerem cadouri de la elevi. Nu vă suparați, asta află părinții despre învățământul românesc în care există oameni minunați, iar acești oameni minunați mai devreme sau mai târziu vor părăsi acest sistem. Dacă sunt dispuși să trăiască modest și să pună alături de traiul modest satisfacția pe care o au această satisfacție este pe cale gravă de diminuare. Nu este tentantă această meserie”.