Marcel Ciolacu a precizat, referitor la pensiile speciale, că în cazul în care luăm ad-litteram tot ceea ce este asumat în PNRR, atunci „depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România”. Liderul PSD a mai precizat că, „săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat și nu poate fi modificată”.
„Din punctul meu de vedere, avem o lege deja trecută prin Parlament, prin avizele tuturor miniștrilor și nu vă ascund că și astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru și cu toți miniștrii de resort, normal și ministrul Muncii, pentru că el este șeful de filă pe acest jalon și căutăm soluțiile cele mai bune. Este o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraților, la pensia din Apărare din ordiine publică, din siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (...)”, a declarat Marcel Ciolacu la Europa FM.
Acesta a adăugat, referitor la PNRR, că Guvernul de dreapta a ținut ascuns Planul de Redresare și Reziliență, poate din neglijență sau din neștiință.
„Nu vă supărați, acel Guvern era condus de un premier de dreapta, era un Guvern de dreapta. Eu nu știu cum niște oameni, după ce au ținut ascuns PNRR de toată lumea, poate au făcut-o din neglijență, poate au făcut-o din neștiință, asta înseamnă să lași să nu fie ceva în dezbatere publică. Nu e o decizie politică ușoară, pentru că în spațiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptățiță. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă niște excese. Vă dau niște exemple - faptul că la pensie ai mai mult decât aveai în activitate, faptul că îți faci calculele pe ultima lună de zile față de regulile europene unde se face de obicei pe ultimele 12 luni. Tot felul de modificări legislative, în funcție de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. Armata nu poate să aibă pensie specială, Armata are pensie de serviciu. Franța, Belgia, Germania au lege specială în ceea ce privește Armata, ordinea publică și Serviciile. Mai mult, exagerarea unde a mai fost? Nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, exact când ești în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare”, a completat Ciolacu.
Liderul PSD a mai afirmat că, săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat și nu poate fi modificată. Cum este ea acum, nu este acceptată ca îndeplinire de jalon PNRR”.
Referitor la pensiile parlamentarilor, liderul PSD a spus că că nu sunt prevăzute pe acest proiect de lege. „Știți foarte bine că nu am pensie specială. Mi-am dat demisia de fiecare dată. Mi-am dat demisia de două ori până acum ca să nu am vreun fel de indemnizație parlamentară, practica europeană este cu totul alta, dar realitatea îți impune să ai altă abordare. Din punctul meu de vedere, la Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”, a mai precizat Ciolacu, citaat de News.ro.
El a exclus ca România să piardă bani din PNRR, „indiferent de jalon”.
„Vom merge și vom avea un dialog concret la Comisia Europeană”, a conchis Marcel Ciolacu.