Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, adoptată în Camera Deputaților

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, adoptată în Camera Deputaților
scris 24 mar 2021

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, obiectiv anunțat în programul de guvernare al actualei majorități parlamentare. Proiectul fusese aprobat luna trecută de Guvern, iar acum va fi transmis Senatului pentru dezbatere și vot final.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți
Urmărește-ne și pe Google News

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată în 2018 ca structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

La dezbaterea din Camera Deputaților, ministerul Justiției, Ion Stelian, a calificat secția drept ”o rușine” pentru sistemul de justiție, având în vedere activitatea acesteia, mai ales prin faptul că astfel s-a creat un sistem de preluare a unor dosare de corupție la aceasta. Stelian a arătat că nu există un fenomen generalizat de corupție în justiție, doar fapte izolate, care nu pot fi instrumentate de o singură secție.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Proiectul adoptat de Guvern propunea desființarea secției și instituirea unor dispoziții tranzitorii referitoare la situația personalului și a dosarelor aflate pe rolul acesteia.

Astfel, cauzele aflate pe rolul Secției la data intrării în vigoare a legii, precum și dosarele soluționate, aflate înarhiva Secției la această dată, se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, parchetelor competente potrivit legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor

Actele de procedură îndeplinite în aceste cauze anterior intrării în vigoare a legii, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile.

Procurorii din cadrul Secției, inclusiv procurorul șef adjunct, revin la parchetele de unde provin. De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii îşi redobândesc gradul profesional de execuție şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

În comisia juridică a Camerei, proiectului Guvernului a fost amendat, față de legislația actuală care prevede că judecătorii și procurorii pot fi percheziționați, reținuți sau arestați numai cu încuviințarea CSM, stabilindu-se în plus că judecătorii și procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviințarea CSM.

Atât premierul Cîțu, cât și ministrul Stelian au susținut adoptarea proiectului în forma adoptată de Guvern.

PSD și AUR au votat împotriva desființării.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
justitie
sectia speciala
infractiuni
investigare
desfiintare
proiect
guvern
parlament