Pensionarea anticipată a magistraților, după 20 de ani vechime, a fost abrogată, luni, printr-un proiect de lege adoptat prin votul final al Senatului, în calitate de cameră decizională în domeniu a Parlamentului.
De ce este important: În prezent, legea permite ca de pensia de serviciu să beneficieze, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții.
CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin VestorPrin proiectul adoptat (cu 72 de voturi pentru și 50 împotrivă), în cazul în care nu va fi constestat la Curtea Constituțională și găsit neconstituțional, se revine la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, în condițiile în care actuala prevedere permite judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani.
Potrivit președintei Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, Laura-Iuliana Scântei, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un aviz pozitiv comisiei cu privire la acest proiect.
Conform președintei comisiei juridice, ieșirea la pensie cu doar 20 de ani de vechime nu doar că încurajează golirea instanțelor, prin pensionarea a 30% dintre magistrați, dar limitează accesul la justiție, lungind durata proceselor și a anchetelor penale.
Astfel, în cursul anului 2020, au ieșit la pensie 296 de magistrați (167 de judecători și 129 de procurori), iar în primele trei luni ale lui 2021 au depus dosare de pensionare 124 de magistrați (97 de judecători și 27 de procurori). Acest flux se înregistrează în condițiile în care, potrivit datelor furnizate de CSM, sistemul judiciar din România are un deficit de 1.193 de posturi neocupate în întreaga țară (616 judecători și 577 procurori).