Incitarea publicului la violență împotriva unei persoane, nu doar împotriva unei categorii de persoane, pe motiv de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Un proiect de lege în acest sens, aprobat luna trecută de Guvern, a fost adoptat prin vot,, de Senat, iar acum va fi transmis pentru vot final deputaților.
De ce este important: România a susținut că a transpus în legislația națională Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal. Cu toate acestea, în cursul anului 2015, Comisia Europeană a deschis un dosar cu privire la România, apreciind că unele dintre dispozițiile actului normativ european sunt transpuse incorect/incomplet.
Astfel, anul trecut Comisia Europeană a transmis autorităților române o scrisoare de punere în întârziere, prin care comunică faptul că după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru.
Acest articol are următorul cuprins:
Articolul 1. Infracțiuni de natură rasistă și xenofobă
(1) Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că faptele menționate în continuare, săvârșite cu intenție, sunt pedepsibile: a) instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică (...).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sporurile în sistemul bugetar, limitate la 20% din salariul de bază. LISTA sporurilorDeficiențele legii penale invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislația națională incriminează instigarea publică la ură sau la discriminare împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres și la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane.
De asemenea, Comisia apreciază că reglementarea națională limitează incriminarea instigării la violență la situațiile în care o persoană incită public la comiterea unei infracțiuni specifice.
”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, a fost reformularea propusă în proiect de Guvern.
CITEȘTE ȘI Guvernul amână facilitatea fiscală de 1.500 lei pentru cheltuieli cu grădiniță/creșă. Rambursarea TVA cu control ulterior va fi extinsă - proiectAjuns la Senat pentru dezbatere și adoptare, proiectul a fost modificat din nou, în comisii, la propunerea Ministerului Justițiiei și prin votul în unanimitate al senatorilor din comisia juridică.
”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, este formularea adoptată de Senat.