DECIZIE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi tichete pentru ”Școală după școală”

DECIZIE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi tichete pentru ”Școală după școală”
scris 27 iul 2020

Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat un proiect de lege, inițiat de actualul vicepremier Raluca Turcan, care prevede ca, începând cu anul școlar 2020-2021, statul să finanțeze de la buget programul "Școala după școală" pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV–a, inclusiv, prin acordarea de tichete educaționale. În prezent, valoarea acestora ar fi de 400 lei lunar/copil, dar dacă un alt proiect de lege va trece și de Parlament, un tichet ar putea ajunge la 960 lei.

Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19
Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat, încă de la începutul acestui an, că, după ce președintele Iohannis a promulgat decizia Parlamentului de a dubla alocațiile pentru copii, Guvernului Orban i-ar putea fi impusă foarte curând o nouă măsură cu caracter social și impact bugetar considerabil, precum cea privind tichetele educaționale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul a fost inițiat de Raluca Turcan în iunie, anul trecut, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, și a trecut tacit de Camera Deputaților. În Senat, proiectul a trecut cu votul unanim al senatorilor prezenți și are astfel mari șanse de a fi promulgat și a intra în vigoare din anul școlar care începe în această toamnă.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

În calitate de deputat, vicepremierul Raluca Turcan și-a argumentat proiectul prin faptul că ar reduce abandonul școlar și ar încuraja cuprinderea tuturor elevilor în sistemul de învățământ, pe de o parte, cât și stimularea părintelui sau reprezentantului legal al copilului să se reîntoarcă pe piața forței de muncă.

”Statul finanțează programul Școala dupa școală pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completărie ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaționale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul Școala după școală”, prevede proiectul.

Intră în vigoare noua lege prin care sunt eliminate restricții la închiderea balcoanelor, iar proprietarii se pot extinde CITEȘTE ȘI Intră în vigoare noua lege prin care sunt eliminate restricții la închiderea balcoanelor, iar proprietarii se pot extinde

Este bine de știut: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire și chiar alocația de stat pentru copii, în lipsa unor decizii politice (cum s-a întâmplat în ultimii doi ani). Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas însă la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.

Prin urmare valoarea nominală a unui tichet educațional, potrivit proiectului, ar fi de 400 lei.

Recent însă, după cum a relatat Profit.ro, tot Senatul a adoptat un proiect de lege ca indicatorul social de referință (ISR), care este luat în calcul pentru indemnizația de șomaj și toate formele de asistență socială, să fie majorat de la 500 lei la 1.200 lei, reprezentând o creștere de 140% față de valoarea actuală.

Dacă și acet proiect de lege va fi adoptat de Parlament, atunci valoarea tichetului educațional ar ajunge la 960 lei/lunar.

Angajații firmelor a căror activitate este suspendată ca urmare a unor cazuri de coronavirus vor primi indemnizație de șomaj CITEȘTE ȘI Angajații firmelor a căror activitate este suspendată ca urmare a unor cazuri de coronavirus vor primi indemnizație de șomaj

Vicepremierul Turcan calculase că de tichete ar putea beneficia circa 1 milion de copii, iar măsura ar genera un impact bugetar brut de circa 0,4% din PIB și un impact bugetar net de 0,25% din PIB.

”Într-un orizont de timp de 2-3 ani, anticipăm că efectul bugetar va fi chiar favorabil, dacă luăm în calcul toate efectele sociale și economice pozitive generate de această măsură”, arăta actualul vicepremier.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
invatamant
elevi
prescolar
scoala dupa scoala
psd
pnl
raluca turcan
senat
proiect
parlamanet