Exceptând câinii de rasă, sterilizarea ar urma să fie obligatorie atât pentru câinii fără stăpân, cât și în cazul câinilor cu stăpân. Stăpânii vor avea însă dreptul să refuze sterilizarea, cu condiția plății unei taxe anuale speciale, descurajante, pentru fiecare câine pe care nu îl sterilizează.
Autorii proiectului, mai mulți deputați PSD, arată că mențin prevederile OUG 155/2001 privind eutanasierea, dar care au fost amendate de Parlament astfel încât să permită, la decizia autorităților locale, eutanasierea surplusului de câini de pe străzile din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit inițiatorilor noului proiect, actualele prevederi nu au făcut decât să adâncească conflictul social între adepții soluției eutanasierii și cei care i se împotrivesc, creând posibilitatea aplicării prevederilor în mod subiectiv.
”Astfel, la Brașov, eutanasierea a fost interzisă, în timp ce, la Tulcea, aceasta a fost aplicată intens, la Târgu-Mureș s-a ales calea adopțiilor Internationale, iar la Oradea - sterilizarea câinilor și înapoierea în mediul din care provin”, arată autorii proiectului, care propun ao altă abordare a problemei gestionării populației de câini fără stăpân.
Astfel, proiectul de lege prevede inclusiv sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă.
Fiecare autoritate locală, prin hotărâre de consiliu local, va fi obligată la instituirea unei taxe anuale speciale, descurajante, pe care deținătorii de câini o vor plăti pentru fiecare câine pe care îl dețin (cu exceptia celor de rasă), pe care refuză să îl sterilizeze. Nu este indicat la acest moment cuantumul taxei.
Proprietarul câinelui care, inițial, a refuzat sterilizarea animalului său va putea fi exonerat de la plata taxei speciale cu condiția să notifice autoritatea administrației locale, până cel târziu la data de 30 iunie a anului fiscal respectiv, și să depună dovada sterilizării câinelui respectiv.
”În cazul proprietarilor de femele care ar trebui sterilizate, notificarea și dovada vor fi însoțite de o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea falsului în declarații, că femela pe care o deține nu a fătat pui până la data sterilizării”, mai prevede proiectul.
CITEȘTE ȘI FOTO Etichetă nouă în comerț: ”Rasă autohtonă 100%”. Condițiile de aplicarePrintre alte prevederi privind gestionarea în special a câinilor fără stăpân, proiectul mai prevede și microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân.
În timp ce sterilizarea câinilor cu stăpân va fi realizată pe cheltuiala proprietarilor, microciparea ”va fi susținută financiar și monitorizată de către autoritățile administrației publice locale atât pentru câinii cu stăpân, cât și pentru cei fără stăpân”.