Firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans-nesaturați de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut. Obligația va intra în vigoare de la 1 aprilie 2021.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege, care a primit votul final al Parlamentului, în Camera Deputaților, și mai trebuie promulgat de șeful statului. Proiectul de lege a fost inițiat încă din 2017 de USR, iar în cele din urmă a primit susținere și partea celorlalte partide parlamentare, fiind adoptat prin unanimitatea voturilor exprimate.
De ce este important: Consumul în cantități mari al acizilor grași trans-nesaturați (AGT/AGTN) crește riscurile majore asupra sănătății publice, potrivit oamenilor de știință. Cantități mici de acizi grași se găsesc în mod natural în produse din carne sau lactate, constituind între 0,3 și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic, dar în anumite produse alimentare procesate și în care sunt folosite uleiuri parțial hidrogenate se poate ajunge la 50% acizi grași.
Inițiativa propune, prin urmare, reducerea conținutului de acizi grași trans-nesaturați din alimente.
”Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conținut”, prevede inițiativa legislativă.
Legea se va aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale.
Noile norme vor viza, totodată, produsele alimentare provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății vor efectua periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege, iar în cazul nerespectării noilor prevederi vor fi aplicate amenzi cuprinse între 10.000 lei la 30.000 lei.
Mai mult, pentru produsele care nu respectă noile prevederi, autoritățile vor dispune retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.
CITEȘTE ȘI Modificare pregătită în comerț: Dispar declarația de ”adaos comercial” și amenzile pentru lipsa acesteia. Perspectiva în retail și e-commerce, la Videoconferința Profit.ro”Aportul caloric zilnic >2% provenit din AGTN crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boală Alzheimer. În 2010 se considera că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa”, arată inițiatorii în expunerea de motive a prooiectului de lege.
În cazul în care va fi promulgată de șeful statului, noua lege va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2021.