Polițistul va fi obligat să efectueze testarea conducătorilor auto dacă observă într-un vehicul sunt observate recipiente ce pot conține băuturi alcoolice sau substanțe cu efecte psihoactive. Semnătura unui martor și comunicarea procesului-verbal nu vor mai fi necesare dacă fapta contravenționlă a fost înregistrată cu mijloace audio-video, iar amenzile vor fi date pe baza acestor înregistrări, inclusiv ale celorlați șoferi.
Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare vor fi reținute și în alte cazuri de consum de alcool și droguri, prevede o ordonanță de urgență adoptată de Guvern și analizată de Profit.ro, care introduce și noi reglementări privind verificarea asigurării, cât și cu privire la înmatricularea sau radierea automobilului.
În domeniul siguranței rutiere, vor avea loc următoarele modificări:
- obligarea polițistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situații, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice;
- suspendarea înmatriculării autovehiculului în situația lipsei asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație (RCA);
Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate va fi actualizat cu datele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, pe baza informațiilor transmise de Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
- recidiva contravențională în cazul faptei de a conduce sub influența alcoolului, care nu constituie infracțiune, va fi sancționată mai aspru. Perioada de suspendare se majorează de fiecare dată când se săvârșește contravenția de conducere sub influența alcoolului în interval de 3 ani, majorarea fiind aplicată prin raportare la perioada de suspendare stabilită pentru fapta anterioară;
- eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele ce se pot produce în cazul săvârșirii unor astfel de fapte.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Vânzătorii din magazine și restaurante vor fi obligați să verifice vârsta, prin consultarea actelor de identitate, la vânzarea de alcool, energizante și tutunÎnregistrările video vor putea fi folosite de Poliție să constate contravențiile.
Polițiștii vor putea utiliza sistemele fixe de monitorizare a traficului ale administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave și sancționarea conducătorilor auto.
Polițistul rutier va putea constata anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.
Astfel, polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art.541 alin.(2) din Codul rurtier și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video.
Sesizarea participantului la trafic trebuie să conțină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare - nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare, datele de contact - număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura, și să fie însoțită de înregistrarea audio-video.
Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:
a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive; agresive;
c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele
d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
CITEȘTE ȘI După ce puterea și-a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, acum le-a dublat indemnizațiile. Majorare a salariilor de la 15% până la 35% pentru anumiți angajațiFără semnătură de martor pe procese-verbale
În cazul în care anumite situații de fapt au fost surprinse cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea agenților contravenționali, nu va mai fi nevoie de semnătura unui martor în cuprinsul procesului-verbal. De asemena, când situația de fapt a fost înregistrată prin mijloace audio-video, n nu va mai fi necesară îndeplinirea ulterioară a procedurii de comunicare a actului constatato sau de afișare a procesului verbal.
Va fi imobilizat sau ridicat unui vehicul în situația în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau de droguri, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.
Va fi instituit un mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar pentru realizarea unor interese de ordin general, fără a afecta drepturile conducătorilor auto. Se urmărește prevenirea sau limitarea efectelor unor accidente, calamități sau dezastre sau facilitarea intervenției de urgență a autorităților competente pentru a se proteja viața și integritatea unor persoane ori a proprietății publice sau private.
Vor fi aplicate amenzi și pentru refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive.
Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține și în cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 3361 din Codul penal, respectiv atunci când șoferii, instructorii, examinatorii într-un exeman de permis de conducere au fost implicați în accidente cu victime.
Dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație în acest caz.
Prezența în organism a substanțelor psihoactive va fi posibilă atât în instituțiile medico-legale, cât și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.
CITEȘTE ȘI Nouă reglementare pentru tarifele firmelor de arhivare, după ce Ciolacu a reclamat costurile ridicate la recalcularea pensiilor, iar Consiliul Concurenței a declanșat o investigațieDouă noi situații de radiere din evidența a unui vehicul, din oficiu:
1. în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43) din Codsul rutier a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni;
2. în celelalte cazuri prevăzute de lege în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani, cu excepția vehiculelor de interes istoric (în sensul stabilit de OG nr.81/2000) pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica observații a certificatului de înmatriculare, caz în care perioada de operare a suspendării înmatriculării este de 10 ani.